Az amstaff tekinthető az egyik legmegosztóbb kutyafajtának, pedig ideális nevelés mellett, szeretetteljes környezetben nagyszerű családtaggá válhat. Egyes országokban harci kutyaként tekintenek rá, míg máshol közkedvelt házi kedvencként. 

Az érző szívű, erélyes megjelenésű kutyus 

A Grandopet.hu amerikai staffordshire terrier fajtaleírása alapján bemutatjuk a megosztó kutyafajtát, aki harci múltja ellenére hűséges társsá válhat megfelelő gazdi mellett. Ismertetjük jellemét és külső jegyeit egyaránt.

Az Angliából származó kutya a 19. században harci kutyaként volt számon tartva, masszív, izmos testfelépítése és óriási ereje okán. Akkoriban bikák ellen harcolt, amit szerencsére idővel beszüntettek az állatvédelmi törvény megjelenésével. A fajtában tulajdonképpen a bulldogok ereje és a terrierek kitartása ötvöződik. Ősei farmokon segítették az embert. A tenyésztése során fontos szempont volt munkabírásán túl, hogy hűséges legyen gazdájához. Éppen a lojális, intelligens, szeretetteljes habitusa az, ami olyan népszerű kedvenccé avanzsálta. 

Egy erős fizikumú, kedves természetű kutya, akire Nagy-Britanniában például a gyerekvigyázást is rábízzák. Ez is azt bizonyítja, hogy következetes, szerető neveléssel szelíd, hűséges eb, aki teljes értékű családtag. 

Az amerikai staffordshire terrier külső jellemvonásai 

Izmos kutyafajta, jellegzetes robusztus testfelépítésű, bikaszerű fejéről, vaskos nyakáról azonnal felismerhetjük. Továbbá a sötét szemek és a részben felálló fülek is fontos ismertetőjegyeknek számítanak. A nőstény 18-23 kg, a kan 20-25 kg-ot is elérhet. 

Rövid, sűrű bunda jellemzi, mely különleges ápolást nem indokol. Hetente érdemes gondosan átvizsgálni az élősködők, sérülések és szennyeződések miatt. Nagyrészt minden árnyalatban előfordulhat. 

Külseje ellenére egyáltalán nem agresszív típus, mégis kiválóan megállja a helyét őrkutyaként. Barátságos és emberszerető, aki különösképp szereti a gyerekeket, ennek okán a tengerentúlon közkedvelt felvigyázó. Békés természete igazolható a harapási statisztikák alapján is. 

Közel annyira nyugodt jellem, mint egy golden retriever. Ebből kiindulva az amstaff szociális szerepben, sőt, mentőkutyaként is alkalmazható. Nem is csoda, hiszen példaértékű a kitartása, amihez még hozzájárul izmos testfelépítése, barátságos, társaságkedvelő természete. 

Kinek ideális kutya az amstaff?

Viszonylag csendes kedvenc, leginkább olyan gazdi javasolt mellé, aki odafigyel mozgásigényére, és a napi szintű közös tevékenységekre képes időt szánni. Főként kertes házzal rendelkezőknek ajánlott a tartása, ahol kedvére szaladgálhat.

Ideális neveléssel teljes mértékben mintakutyává nevelhető, egyedülállók és családosok számára is javasolt fajta. Egyes országokban azonban szabályokhoz kötött a tartása. Sajnos harci kutya múltja jelentősen befolyásolja a róla alkotott véleményt, pedig szeretetteljes környezetben, egy nagyon jó természetű, hűséges társ a mindennapokban.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.