Milyen fajtái ismertek a bőrráknak? Hogyan lehet megelőzni a bőrrák kialakulását? Hogyan történik a betegek utógondozása? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

Laphámrák és basalioma

A bőrrák különböző fajtái leggyakrabban az UV-sugárzásnak leginkább kitett bőrterületeken alakulnak ki, ha a bőr hámsejtjei nem regenerálódnak teljesen az időszakos napsugárzásnak való kitettség, valamint a leégések után. Ennek eredményeképp az UV-sugárzás bőrt károsító hatása az évek alatt összeadódik. Ezekben a bőrhámsejtekben akár rákos elváltozások is kialakulhatnak. A Belvárosi Orvosi Centrum bőrgyógyászatán van lehetőség a bőrdaganat egyidejű átvizsgálására, és amennyiben szükség, az eltávolításra is.

A bőrrákok fajtái közé tartozik a laphámrák és a basalioma. A laphámrák esetében a laphámsejtek rákos túlburjánzása jelentkezik. A bőrelváltozás felülete érdes, hámló és vöröses színű. A későbbi stádiumban daganatszerű duzzanattá változik, és kifekélyesedő sebbé alakulhat. Amennyiben nem kerül sor kezelésre, áttétet is adhat, de időben felismerve jól gyógyítható.

A leggyakoribb bőrrákfajta a bőr alapi hámsejtjeiben kialakuló basalioma. Tünete az esetek többségében egy lassan növekvő bőrszínű előemelkedés, amely a későbbiekben kisebesedhet, és a pörk leesése után újra vérezni kezd. Így a seb újra és újra kialakul. A basalioma nagyon ritkán ad áttétet, leginkább egy lassan növekvő fekélyt hoz létre, amely nem gyógyul. 

Kezelési módok

A kisméretű és felületes basaliomák, valamint az aktinikus keratosisok folyékony nitrogénes fagyasztással, speciális hatású kenőcsökkel, elektromos sebészeti technikával és fotodinámiás terápiával eltávolíthatóak.

Ha magas kockázatú helyen található a basalioma vagy a laphámrák, valamint nagyobb a méretük, akkor a sebészi kimetszés a leghatásosabb kezelési mód. Amennyiben kiterjedt daganat alakult ki, szükséges lehet a bőrpótlás, amelyre megoldást jelent a plasztikai sebészeti beavatkozás.

A bőrrák kialakulásának megelőzése

A bőrrákos páciensek utógondozása során a laphámrákos betegeket onkológiai gondozásba veszik, és éveken át rendszeresen ellenőrzik, hogy kialakulnak-e áttétek. Ellenőrzésre az eltávolítást követően 3, 6 és 12 hónappal kerül sor, majd pedig 5 éven át évente legalább egyszer szükséges részt venni bőrgyógyászati szűrővizsgálaton. Mivel a basalioma gyakorlatilag nem ad áttétet, ezért az utánkövetés az esetleges kiújulás időben való észlelését szolgálja leginkább.

A bőrrák kialakulásának megelőzéséhez kerülni kell az állandó napsugárzásnak való kitettséget. Be kell tartani a napozási szabályokat, és kerülni kell 11 és 15 óra között a napsütést. Továbbá használni kell hatékony védelmet nyújtó, magas fényvédő indexű napfényvédő készítményt az UV-A és az UV-B sugárzás ellen egyaránt, és célszerű megfelelő védelmet biztosító ruházatot viselni.

Tégy meg te is mindent a bőröd egészségéért, járj el rendszeresen szűrővizsgálatokra is!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.