Zacher Gábor toxikológus egyáltalán nincs megelégedve a kormány drog- és alkoholstratégiájával, ugyanis szerinte rosszul vannak elosztva a drogmegelőzésre fordítható költségek. Az ismert főorvos a szilveszterrel és a járványügyi szabályokkal kapcsolatban is kifejtette a véleményét.

Tavaly többen voltak detoxban szilveszterkor

Zacher Gábor toxikológust az Index kereste és kérdezte meg azzal kapcsolatban, hogyan értékeli az idei szilvesztert a detoxba kerülők vonatkozásában. A főorvos szerint tavaly sokkal többen voltak detoxban, ami magyarázható az idei évben elrendelt kijárási korlátozással is, bár az este nyolcórás kijárási tilalom ellenére is mintegy száz embert kellett kezelni a detoxikálóban.

Heten kiskorúak voltak

A szakember szerint az idei szilveszterkor különösen kevésszer kellett riasztani a mentőket drogtúladagolás miatt, ugyanakkor lesújtó a tény, hogy újévkor hét kiskorút is detoxba kellett szállítani.

Nincsenek megoldva a társadalom drogproblémái

„Persze mindig van egy-két fiatal, aki megvadul” –jegyezte meg a szakember a detoxikálóban kezelt fiatalok kapcsán, de hangsúlyozta, hogy a kemény járványügyi intézkedések nem oldották meg a drogproblémákat, sőt, a rendkívüli korlátozások idején megnőtt a tudatmódosítók fogyasztása.

A korlátozások megviselik az embereket

„Az embereknek tele van a töke a több hónapos bezártsággal” – véli Zacher, aki azzal folytatta, hogy szerinte az a legnagyobb probléma, hogy a kormánynak nincs jól működő alkohol- és drogstratégiája. „A kábítószer-stratégia éppen 2020. december 31-én járt le, alkoholstratégiánk pedig sosem volt” – közölte a szakember.

Elavult drogstratégia

A toxikológus úgy véli, hogy voltaképp semmi sem valósult meg az elévült drogstratégiából, főleg azért, mert a kormány nem megfelelően osztja el az erre a célra szánt forrásokat. A költségek többségét, úgy 70 százalékát, a rendőrségi-szakértői munka teszi ki, ami miatt jóval kevesebb, 30 százalék körüli forrásösszeg jut a prevencióra.

Szlovéniát hozta fel példának

A főorvos a déli szomszédunkat említette meg pozitív példaként, mert az országban pont fordítva osztják el a rendelkezésre álló források összegét: Szlovéniában 80 százalék megy a drogmegelőzésre, és 20 százalék jut a rendőrségi munkára. A főorvos továbbá úgy gondolja: „Ezt a problémát nem a büntető törvénykönyv fogja megoldani”.

Hiányzik a nyílt kommunikáció

Zacher Gábor leginkább a nyílt politikai kommunikációt hiányolja Magyarországról. A szakember az új trendeket – illetve az új trendekről való párbeszédet – is hiányolja az egészségügyből, mint mondja, itthon még a marihuána orvosi, gyógyászati lehetőségeiről sem ejtenek szót.

Zachernek az alkoholstratégiáról is megvan a véleménye

“Amíg a pálinkafőzdék Orbán Viktor szövetségesei, nem számíthatunk alkoholstratégiára” – mondja a toxikológus, aki azt is megjegyezte, hogy túl elnézőek vagyunk az alkohollal szemben, pedig a szeszesital-fogyasztásban is rengetegen tönkremennek.

Már beoltották Zacher Gábort

A jelenleg mentősként tevékenykedő Zacher december 31-én kapta meg a járvány elleni védőoltást, és elmondása szerint semmilyen mellékhatást sem tapasztalt.

Az oltásról is elmondta a véleményét

„Elképesztő a sötétség az oltással kapcsolatban. De mit is várhatunk, ha a kormány nem közöl megfelelő információt” – jegyezte meg legvégül Zacher Gábor.

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: Facebook