Június első hétvégéjén négy alkalommal kellett mentést végezniük a vízirendőröknek. Vitorlások és SUP utasai is segítségre szorultak. A víz hőmérséklete a legtöbb helyen alig haladja meg a 20 Celsius fokot.

Sokan ellátogattak a Balatonra a hétvégén

Bár az időjárás meglehetősen változékony volt, mégis elég sokan töltötték a Balaton partján a hétvégét. Ugyanakkor voltak olyanok, akik bajba kerültek a vízen. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vízi járművekkel utazóknak támadt gondja több alkalommal is

Akadt műszaki hibás, árboc-törött valamint felborult vitorlás is. Egy alkalommal egy eltévedt SUP utasainak volt szüksége segítségre. Összesen négy esetben kilenc bajbajutotton segítettek, mindegyiküket a vízirendőrök mentették ki.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fontos betartani a viharjelzési szabályokat

A rendőrség a honlapján arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy tartsák be a viharjelzési szabályokat. Fontos, hogy figyeljünk egymásra, a gyermekekre. Veszélyes szituáció pillanatok leforgása alatt ki tud alakulni a vízen.

Amit az elsőfokú viharjelzésről tudni kell

Amikor elsőfokú viharjelzés van, akkor a viharjelző percenként 45-öt villan. Ilyenkor a parttól számított 500 méteren belül kell tartózkodnia mindenkinek. Ez vonatkozik azokra, akik úsznak, lubickolnak, de azokra is, akik csónakkal vagy más vízi eszközzel tartózkodnak a vízen.

Ezek is érdekelhetnek!

Ezt jelenti a másodfokú viharjelzés

Másodfokú viharjelzés esetén a berendezés percenként 90-szer villan fel. Ebben az esetben még fürödni sem szabad bemenni a vízbe. Csónakkal és más eszközzel sem engedélyezett vízre szállni. A vitorláshajók kivételt jelentenek.

Így lehet megelőzni a vészhelyzeteket

Fontos, hogy mindenki vegye komolyan a viharjelzéseket. Így megelőzhetők a veszélyes szituációk. Mindenkinek rendelkeznie kell megfelelő helyzetértékeléssel is, aki vízre száll vagy fürdőzni szeretne a Balatonban.

Ez a teendő, ha valaki bajba jut

Amennyiben valaki bajba jut a Balatonon, vagy olyan személyt lát, aki gondban lehet, tegyen bejelentést. A 1817-es segélyhívó szám ingyenesen hívható ebből a célból.

Milliós büntetést kapott az a balatoni szállásadó, aki bekamerázta a jakuzzit

Egy balatoni szállásadó a kapuján, parkolóján, recepcióján, étkezőjén és udvarán túl még a teraszon álló jakuzzit is bekamerázta. A vendégek beszélgetése is rögzítésre került. Mozgásra aktiválódtak a kamerák.

Nem tudtak róla a vendégek

A vendégeknek fogalmuk sem volt róla, hogy intim szituációk közben is felvétel készül róluk. A szállásadónak le kellett szerelnie az étkezőt, az udvart és a jakuzzit megfigyelő kamerákat. Ezen felül hárommillió forintos adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezték. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vízirendőrök – Forrás: Police.hu