Egy több főből álló csoport több védett madár fészkét is kifosztotta. Első alkalommal négy fiókát szereztek meg, másodjára hoppon maradtak. Harmadik alkalommal lecsaptak rájuk a nyomozók.

Nem csak fészkeket fosztogattak

A többfős csoport 2020-ban több héjafészket is azzal a céllal keresett fel Pest vármegyében, hogy fiókákat vegyenek ki onnan. E mellett más bűncselekményeket is elkövettek. A Gödöllői Járási Ügyészség most vádat emelt ellenük. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Többször próbálkoztak

Első alkalommal négy fiókát szereztek meg. Másodjára valamilyen okból kifolyólag meghiúsult a próbálkozásuk. Harmadjára két fiókát vettek ki az általuk kiszemelt fészekből.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Lecsaptak rájuk

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a harmadik próbálkozásuk alkalmával csapott le a csoport tagjaira. Az elkövetők arra készültek, hogy a fiókákat betanítják vadászatra. A szakemberek a két fiókát visszatették a fészekbe.

Vásároltak is madarat

A csoport egyik tagja illegális úton szert tett védett ragadozó madárra. A vádlottak orvvadászatok során a ragadozó madarakkal ejtettek el kisebb madarat illetve mezei nyulat.

Ez lett a madarak sorsa

Az elkövetőknél több madarat is találtak, szám szerint tizenkettőt. Volt köztük héja, szalagos álölyv és afrikai uhu is. Elhelyezésükről a környezetvédelmi hatóság gondoskodott.

Sok tagból álló csoportról van szó

Tizenhárom személy ellen emelt vádat a Gödöllői Járási ügyészség az ügyben. A már megtartott előkészítő ülésen marasztaló ítélet született négy vádlottal szemben.

Még 2019-ben indult a büntetőeljárás

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságtól érkezett bejelentés a rendőrökhöz, hogy a vadon élő héják fészkeit fosztogatják ismeretlenek. A nyomozók felderítőmunkát követően feltérképezték a szóban forgó területet. Végül Tahitótfalu külterületén érték tetten a fészekfosztogatókat.

Ezek is érdekelhetnek!

40 bűncselekménnyel gyanúsították meg a csoport tagjait

Természetkárosítás, lopás és orvvadászat miatt vonták felelősségre a többségében férfiakból álló csoportot. Voltak, akik a tagok közül elkövettek lőfegyverrel visszaélést is. Az egyik tagot veszélyes állat tartásával kapcsolatos kötelesség megszegésével gyanúsítottak meg. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A rendőrség videója az eset kapcsán

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BudaPestkörnyéke.hu