Ahogy az elsők között megírtuk itt a Kékvillogó.hu hírportálon, súlyos baleset történt előadás közben a Nemzetiben. Két művész lezuhant a díszletről és csúnyán összetörték magukat. Az előadást leállították, a művészeket kórházba szállították, akár fél évig is eltarthat a felépülésük. A balesetnek büntetőjogi következményei is lehetnek, erről beszélt portálunknak Dr. Bátki Pál büntetőügyekben jártas ügyvéd.

Hátrafelé zuhant le a két színész

A Rómeó és Júlia című darab közben történt a baleset. A színpadi díszletet tartó állványról hátrafelé lezuhant az Üvegtigris című filmben Sanyikaként megismert Horváth Lajos Ottó és az RTL A tanár, valamint a Bátrak földje sorozatból ismert Szász Júlia. A szerepük szerint nemsokára színpadra léptek volna, ezért Horváth Lajos Ottó a kezében fogta a művésznőt, így estek hátra négy métert, vagyis másfél emelet magasságból. Kemény padlóra zuhantak súlyosan megsérültek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Leálították az előadást

Az előadáson ülő nézők egy sikolyra lettek figyelmesek, ami a színfalak mögül jött, majd leállították az előadást és a nézőket kiterelték a színházból. Egy beszámoló szerint a művésznő arca csupa vér volt és azt kiabálta sokkos állapotban, hogy nem akar meghalni. A mentők nagy erőkkel vonultak ki, a sérülteket azonnal kórházba szállították.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Többen szóltak az igazgatónak, hogy életveszélyes a díszlet

A baleset után kiderült, hogy a színészek közül többen is jelezték a színház főigazgatójának, Vidnyánszky Attilának, hogy baj van a díszlettel, életveszélyes. Állítólag ezzel nem foglalkoztak, nem javították ki, így ment az előadás, majd megtörtént tragédia. A színház első embere beadta a lemondását, majd a főnöke, a miniszter már tompította a felelősségét. Azt mondta, kivizsgálják az ügyet, addig Vidnyánszky a helyén maradhat. A direktor a miniszterrel meglátogatta a kórházban a két sérült színészt.

Alapvető felelőssége van Vidnyánszkynak

Az is nyilvánosságra került a baleset után, hogy a színház igazgatójának különös felelőssége van abban, hogy a színművészek biztonságában legyenek előadások közben, neki kell felelősséget vállalni gyakorlatilag mindenért, ami a színházban történik. Annak fényében, hogy Vidnyánszkynak többen is jelezték a díszletproblémát, különösen érdemes figyelembe venni azt igazgató felelősségét. 

Büntetőjogi következmények

Portálunk megkérdezte az ügyről Dr. Bátki Pál büntetőügyekben jártas ügyvédet, aki számos jó ismert ügyben volt védőügyvéd. Szerinte a Nemzeti Színházban bekövetkezett balesetnek számos jogi kérdése van. “Az ügynek nyilvánvalóan van munkajogi és ezzel összefüggésben kártérítési vonzata is. Azonban egy ilyen balesetnek lehet büntetőjogi következménye is. Ha kiderül, hogy valakit munkavédelmi vagy balesetelhárítási foglalkozási szabályokat megszegte és emiatt következett be a baleset, akkor az foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt felel.”

Gondatlanságból veszélyokozás

A büntetőjogi ügyvéd hozzátette: “A büntetőjogi tényállás szerint büntetendő az, aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz. Foglalkozási szabálynak minősül a munkavédelmi szabály és a balesetelhárítási szabály is. Ezek a szabályok ráadásul lehetnek írott és íratlan szabályok is. Ez sohasem egyszerű kérdés.” 

Igazságügyi szakértő

“A tanúk kihallgatását követően ilyen esetekben a rendőrség és később a bíróság is munkavédelmi és balesetelhárítási igazságügyi szakértőt rendel ki. Az igazságügyi szakértő a helyszín és színház munkavédelmi szabályzata, tehát az előre leírt felelősségi eloszlás alapján állapítja meg a mulasztást és annak felelősét.” – tette hozzá az ügyvéd.

Büntetőjogi felelősség

Bátki Pál elmondta: Egy színházi baleset bekövetkezhet azért is mert a díszlet eleve balesetveszélyesen volt megtervezve, de azért is mert nem megfelelő, szakszerűtlen volt az anyagválasztás, vagy az összeszerelés. “A munkavédelem összetett fogalom, a technikusnak a tervezőnek az igazgatónak mind saját felelősségi köre van, és gondos tanú és szakértői bizonyítást kell lefolytatni a büntetőjogi felelősség megállapításához. “

Pénzbüntetés a leggyakoribb büntetés

“Az ügyvédi gyakorlatom szerint egy ilyen ügyben a bíróság általában pénzbüntetést szab ki. Ugyanakkor lehetőség van közvetítői eljárás lefolytatására is, ami a felelős és a sértettek megegyezés esetén szükségtelenné teheti a büntetéskiszabást.” – fejtette ki véleményét portálunknak Dr. Bátki Pál, büntetőügyekben jártas ügyvéd. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Dr. Bátki Pál

Tapasztalt ügyvéd

Ügyvédként számtalan TV-műsorban nyilatkozott büntetőjogi kérdésekről. Több, mint 18 éve van a büntető ügyvédi pályán, sok mindent látott, az ország egyik legtapasztaltabb büntetőjogi ügyvédje. A hozzá fordulóknak segít a büntetőeljárás rendőrségi és ügyészi szakaszában, valamint a bíróságon. Ügyvédi honlapján többszáz bejegyzést olvashatsz büntetetőjogi témában.

Kiemelt kép: Nemzeti Színház – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu/BPK-montázs