A fojtogatási ügyeiről ismert L. Attila magát művésznek tartja, de az igazságszolgáltatás nem feltétlenül ezt gondolja róla. Emberölésért is ült már börtönben, de ezen kívül is több olyan ügye volt, ahol fiatal lányok fojtogatása volt a középpontban. Újranyitottuk L. Attila aktáját.

Színház vagy szenvedés?

A férfi először a nyolcvanas években került be a hírekbe. Alternatív színházi társulatával Schwajda György Segítség című darabját próbálták, és a Sztanyiszlavszkij-módszer híveként L. Attila rávette a társulata tagjait, hogy szélsőséges szituációk kipróbálásával szerezzenek olyan tapasztalatokat, amiket utána beépíthetnek az alakításukba. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem élet túl a tinilány

Emiatt kezdte fojtogatni az egyik szereplőt, egy 15 éves lányt, aki ennek következtében belehalt a színjátszóköri próbába. L. Attilát 1987. február 20-án, 22 éves korában több emberen aljas indokból elkövetett emberölés kísérletéért tíz évre ítélték. A büntetésből öt év és tíz hónapot ült le.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A börtön után újra

Szabadulása után a balatonfűzfői művelődési házban újra színházi társulatot toborzott, és ott folytatta, ahol a börtön előtt abbahagyta. Itt ismerkedett meg egy nővel, akivel ismét fojtogatási ügybe keveredett. Kétéves börtönbüntetést kapott, amelyre rátették a feltételesből maradt időt.

Ki tudja jobban átélni?

1997-ben ismét szabadult és hazatért Ózdra látogatóba. Régi lakóhelyén megismerkedett két, a színház iránt érdeklődő lánnyal, akikkel a temető melletti parkban eljátszatta helyzetgyakorlatát. Ekkor is ugyanaz volt a lényeg, mint korábban: ki tud jobban átélni egy fojtogatást. Az egyik tizenéves lány azonban barátnője fojtogatását látva elmenekült és hívta a rendőrséget. A fojtogatott lánynak így nem lett baja.

Szerinte nem történt semmi

„Amikor végeztünk, a főutcán jártunk éppen, s megérkeztek a szirénázó rendőrautók. Ehhez képest mindenhol úgy jelent meg, hogy a karmaim közül mentették meg a lányt, különben meghalt volna. Semmi nem történt pedig. Persze megértem a rendőröket is, valaki betelefonált, hogy lányokat fojtogatnak a temetőben, jogosan reagáltak így a dologra” – magyarázta 2008-ban ezt az esetet a tettes. Ezen ügy miatt egy évet volt előzetesben, de végül felmentették a vádak alól. L. Attila ezután több millió forintra perelte a magyar államot az előzetesben eltöltött 352 napért.

Webkamerán csinálják

2008-ban az interneten is hirdette saját módszerét, amit nemes egyszerűséggel csak halálszínháznak nevezett el. Ekkor álnéven webkamerán keresztül akart rávenni fiatalokat arra, hogy fojtogassák egymást. Érdekesség, hogy 767 Myvip-es ismerőséből 762 volt fiatal lány.

Versmondó versenyen is indult

L. Attila neve pár évvel ezelőtt újra előkerült a sajtóban, miután kiderült, hogy a Nemzeti Színház internetes versmondó versenyén indult. Fura, de a színház csak a sajtóból szerzett tudomást a férfi múltjáról, ami után kizárták a versenyből.

Sosem akart bántani senkit

Münnich Iván kriminálpszichológus – aki az 1960-as években például a martfűi sorozatgyilkost is vizsgálta – korábban az Indexnek azt mondta, L. Attila a korábbi három évtizedben még a börtönbüntetések hatására sem változott a motivációja. A szakember szerint pedig a szakma tudja, hogy az erotikus indíttatású bűncselekmények motivációja sosem változik. L. Attila az első ügye után ehhez képest azt mondta, hogy sosem akart megölni senkit, főleg nem ilyen indítékból.

Oltatlan, tehát veszélyes

A fojtogatós ügyeiről ismert férfi régóta aktívan politizál. A kormánypártokat bírálja és 2019-ben aktivistaként segítette az ózdi ellenzéki összefogást. A közösségi oldalon magát költőnek, írónak és publicistának nevezi, valamint azt is megemlíti, hogy „oltatlan, tehát veszélyes”. 2000 óta házasságban él. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ezeket az újranyitott aktákat se hagyd ki!

Kiemelt kép: illusztráció