Baleset, gyilkosság vagy öngyilkosság? Ezt a kérdést gyakran már a helyszíni szemlét végzők is felteszik maguknak egy-egy olyan haláleset kapcsán, ahol egyértelmű, hogy az illető nem természetes halált halt. Ezután pedig jöhetnek az igazságügyi orvosszakértők. Ha szerencsétlen balesetekről vagy öngyilkosságoknak tűnő gyilkosságok kísérletekről akarunk hallani, nem kell messzire mennünk. Elképesztő eseteket ugyanis a magyar kriminalisztikatörténet is tartogat számunkra. Ezekből válogattunk.

Partra vetett holttest rossz irányban

1963. októberében az akkori Csehszlovákia területén fekvő Ebed községnél egy ismeretlen férfi holttestét fogták ki a Dunából. A fején sérülések voltak, ezért felmerült, hogy esetleg megölték. Megállapítottást nyert, hogy az áldozat az a magyar állampolgárságú Szkiba Mihály, aki szemtanúk szeme láttára és búcsúlevelet is hagyva egy héttel korábban ugrott a Dunába Újpestnél. A Duna azonban ellentétes irányba folyik, vagyis a holttest valószínűleg egy, a folyón felfelé, Csehszlovákia irányába haladó vízi járműbe akadhatott, így vethette partra a víz folyásiránnyal ellentétesen, a szomszédos ország területén. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

„Öngyilkos” feleség a fürdőkádban

1967. októberében szegedi lakásában holtan találták B. Lajosnét. A nő a fürdőkádban feküdt, férje azt mondta, az ajtó belülről volt bezárva és ő feszítette ki. Az esetet gyorsan elrendezték azzal, hogy az asszony elszédült a meleg vízben és megfulladt, de egyáltalán nem így történt. B. Lajosnak volt egy szeretője, akit teherbe is ejtett, és el akart válni a feleségétől, de a nő nem engedett. Egyik este, amikor a férj nekiállt borotválkozni, felesége beült a kádba. B. Lajosné az elfogyasztott alkohol és a meleg víz hatására csukott szemmel pihent a kádban, mire a férje belefojtotta a vízbe. Ezután kívülről bezárta az ajtót, a kulcsot pedig becsúsztatta a fürdőbe, hogy később arra hivatkozhasson, hogy az ajtó belülről volt bezárva.

Muki és Szamóca, a gyilkos szamarak

A sajtóban csak „gyilkos szamarak” néven emlegették Mukit és Szamócát, miután a két állat megölte egy hétvégi ház tulajdonosát Magyarszecsődön 2013-ban. Felismerhetetlenségig összeharapdálták áldozatukat, akit hetven méteren át vonszoltak. A szamarak gazdája ugyan becsukta a kaput, de lakatot már nem rakott rá, ennek volt köszönhető, hogy a két állat valahogyan kijutott. A szamarak nem úgy jelölik ki a területüket, mint az emberek, náluk addig tart a territórium, amíg csak ellátnak. Az arra motorozó későbbi áldozat vesztére ezen a területen belül robogott.

Részegen feküdt az út közepén, de nem ő halt meg

Tragédiával ért véget 2015 januárjában annak a férfinek az esete, aki az 52-es főút közepén feküdt részegen. Nem gázolták el, hanem egy személyautó 24 éves utasa halt meg, miután egy teherautó sofőrje ki akarta kerülni az útról éppen feltápászkodó részeget. A sofőr áttért a szembe jövő sávba, hogy ne üsse el az illetőt, de ott ütközött a már említett autóval, aminek az eleje szinte megsemmisült. A balesetet okozó ittas férfi lelépett a helyszínről, de a rendőrök nem sokkal később őrizetbe vették.

Kisfiú holtteste a mosófazékban

Mindössze öt-tíz percre hagyta magára édesanyja azt a tizenhat hónapos kisfiút, aki ezidő alatt a szobából átment a konyhába, ahol a járóka mögött lévő mosófazékba esett úgy, hogy megfulladt a mindössze hét centiméter magas szappanos vízben. Az eset kapcsán felmerült az idegenkezűség gyanúja, de végül megállapították hogy egy hihetetlenül szerencsétlen baleset történt, amíg az anya átszaladt a szomszédba vízért. Az anyát nem vonták felelősségre.

Beszorult a kukucskálóablakba

Saját bejárati ajtajában fulladt meg az a budapesti férfi, aki éppen a kulcsaival próbált bejutni a lakásába, amikor beesett a kukucskálóablakon. Az illető kocsmázásból ment haza 2016 februárjában, vagyis ittas volt, amikor sikertelenül próbálta kinyitni az ajtót. Amikor beesett az ablakán, se előre, se hátra nem tudott mozdulni, és reggelig lógott az ajtóban, amikor egyik szomszédja rátáalált. Halálát fulladás okozhatta.

A gyilkos rózsatő

Eszméletlenül, a szoba padlóján fekve talált rá szekszárdi édesapjára egy nő a hetvenes évek elején. Az idős Mihály körül minden tiszta vér volt, koponyáján pedig egy lyuk tátongott, ezért joggal lehetett arra gondolni, hogy az életére törtek. Mihály egy héttel később meghalt anélkül, hogy visszanyerte volna eszméletét, így nem tudta elmondani, mi történt. A férfit azonban nem megölték, hanem balesetet szenvedett. A járdán sétálgatott, megbotlott, és egy rózsabokor felé zuhant. A homlokával a kiálló, visszametszett vessző végére esett, amely átfúrta a homlokcsontját. A szerencsétlen baleset egyértelmű lett volna, ha Mihály ott helyben elveszíti az eszméletét, de ő fel akart állni, és eközben kihúzódott a homlokából a rózsavessző.

Sertéskábítóval akarta megölni

Az alábbi eset ugyan nem végződött halállal, de ez nem az elkövetőn múlt. Annyira hihetetlen, hogy nem lehetett kihagyni. Agatha Christie, a „krimi koronázatlan királynője” is felkapta volna a fejét, ha megtudja, hogy Kiss József hogyan akarta eltenni láb alól a feleségét a Kádár-korszakban. Először azzal magyarázta a súlyosan összeégett nő állapotát, hogy az asszony éjjel felkelt vasalni, de ő már csak arra ébredt fel, hogy felesége az áramba bedugott forró vasalóra borulva alszik. A szakértők aztán megállapították, hogy Kiss Józsefnét a férje akarta megölni, hogy zavartalanul élhessen újdonsült szeretőjével. Kiss vágóhídon dolgozott, ahol elektromos eszközzel kábították el az állatokat a vágás előtt. Mivel a sertéskábító a munkaeszköze volt, jól ismerte a működését, és egy ilyennel szerette volna megölni a nőt, aki végül túlélte az áramütést. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó-montázs