A drogbanda titkosított kommunikációs csatornán és úgynevezett darknetes anonimitáson keresztül intézte illegális bizniszeit. A banda tevékenységének felgöngyölítése már egy éve folyamatban van, most újabb drogkereskedőket kaptak el. Összesen 100 millió forint értékű kábítószert foglalt le a rendőrség.

Az amerikai titkosszolgálat fejlesztette ki

Az amerikai FBI munkatársai kifejlesztettek egy saját titkosított platformot, az ANOM-ot, azzal a céllal, hogy azt a bűnözők megtévesztése érdekében – új, kifinomult, a bűnüldöző szervek által lenyomozhatatlanként és hozzáférhetetlenként bemutatva – piacra dobják a nemzetközi bűnözői körökben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Magyarok is használták az FBI fejlesztését

Az FBI és az EUROPOL munkacsoportot hozott létre, amelybe bevonták az egyes tagállamok nyomozó hatóságait, Magyarországról a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát, ugyanis adat merült fel arról, hogy hazánkban is többen is használják az FBI fejlesztését.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Pénzmosás

Az elemzések során a rendőrök átnézték ANOM-beszélgetések tartalmát, és megállapították, hogy azok döntően bűnszervezetekhez köthető kábítószer-kereskedelem és pénzmosás tevékenységgel kapcsolatos adatok.

Összehangolt akció

A magyar nyomozók ezt követően beazonosították a platformot alkalmazó bűnszervezet magyar tagjait, és 2021. június 7-én összehangolt akcióban elfogtak több ANOM-felhasználót, akik közül tizenegyet kábítószer-kereskedelemmel, míg egyet kábítószer-fogyasztással gyanúsítottak meg.

Felderítő munka

A bűnszervezet tagjainak elfogását követően azonban nem állt le a felderítő munka, a nyomozók tovább folytatták a konspiratív nyomozást, melynek eredményeként 2021. július 8-án kábítószer-átadás közben elfogták S. Gábor budapesti és B. Richárd érdi, valamint B. Márton budapesti lakost. Azóta S. Gábor és B. Márton büntetés-végrehajtási intézetben, míg B. Richárd bűnügyi felügyeletben várja az eljárás folytatását.

Titkos csatorna

A nyár közepén történt elfogást követően folytatódott az elemző-értékelő munka annak érdekében, hogy az S. Gábor által a titkosított platformon végzett, kábítószer-terjesztéssel összefüggő tevékenységet teljes egészében feltérképezzék. Ennek során megállapítást nyert, hogy S. Gábor kábítószer beszerzési forrása, Sz. Patrik és V. Norbert az ANOM titkosított csatornát használták a bűnös tevékenységükhöz.

Az elfogáskor készült felvételek

Lefoglalt BMW

A rendőrök a két férfi, valamint a velük bűnös kapcsolatban állók lakóhelyein 2022. február 15-én összehangolt akciót hajtottak végre. Budapesten, Hatvanban és Apc településen egyszerre hat helyszínen ütöttek rajta. Az Sz. Patrikhoz és a V. Norberthez köthető lakásokból – vagyonvisszaszerzés céljából összesen 36 000 000 forintot, nagyértékű órákat, ékszereket, valamint egy-egy BMW gépkocsit foglaltak le a nyomozók. Ezen kívül kb. 3000 db MDMA extasy-tablettát és 1 kg marihuánát találtak.

Bitcoint használt fizetéshez

Az akció során elfogták G. Dominikot is, aki a szervezettől marihuánát vásárolt, illetve az MDMA beszerzést végezte V. Norberték részére. Lakásán 7000 db MDMA tablettát és több mint 4 kg amfetamint foglaltak le a nyomozók. A helyszínen az is kiderült, hogy G. Dominik is a darknetet használta a kábítószer beszerzésére, bitcoinnal fizetett 10 kg amfetaminért, melyből 6 kg-ot már értékesített is.

Futárszolgálat vitte ki a drogot

Az intézkedések során a rendőrök azt is megállapították, hogy G. Dominik szintén a darkneten keresztül lépett kapcsolatba egy másik külföldi terjesztővel, akitől 15 000 db MDMA extasy-tablettát rendelt. A csomag egy futárszolgálat átvevőpontjára épp az akció napján érkezett meg. A pakk rendkívül magas hatóanyag-tartalmú tablettákat rejtett. A rendőrök azokat is, valamint G. Dominiktól vagyonvisszaszerzés céljából 5 millió forint értékben kriptovalutát és készpénzt foglaltak le.

Őrizetbe vették őket

A szervezet másik kapcsolatát, Sz. Balázst budapesti lakásán fogták el, ahol 2 kg marihuánát és varázsgombát találtak. A nyomozók Sz. Patrikot, V. Norbertet és G. Dominikot őrizetbe vették, és 2022. február 17-én a bíróság mindhármuk személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedésről döntött, míg Sz.Balázs szabadlábon védekezhet.

100 millió forint

A rendvédelmi szervek a művelet során 30.000 adag kábítószer piacra jutását akadályozták meg, melynek a feketepiaci értéke közel 100 millió forint. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Az elfogás során készült rendőrségi felvétel