Augusztus végétől november közepéig az országutakon, különösen az erdős, ligetes szakaszokon számítani kell a szarvasok megjelenésére. A szarvasbőgés az időjárási és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől október közepéig tart, ilyenkor pedig gyakrabban jelennek meg a vadak az utakon.

Nyugaton kezdődik

Először általában az ország nyugati részein, Somogy, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében hallatják a bikák a hangjukat, és folyamatosan észak, észak-keleti irányba haladva a zempléni tájegységek gímszarvasai zárják a sort. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csökken a veszélyérzetük

Ebben az időszakban sokkal könnyebben szaladnak ki az úttestre a szarvasok, mivel ilyenkor jóval aktívabbak lesznek és a veszélyérzetük is csökken. A szarvasok mozgása szeles időszakban általában alábbhagy, de alkonyat idején, valamint hidegre forduló időjárás esetén mozgényokabbak.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Komoly sérülést okozhatnak

Egy esetleges szarvassal történő balesetben, nem csak az állat sérülhet meg, hanem a jármű utasai és vezetője is. Továbbá komoly károkat tehet magában a gépjárműben is a nagytestű állat, ezért nagyon oda kell figyelni az erdős területeken.

Totálkáros lehet az autó

A viszonylag magas testfelépítésű szarvas a szélvédőbe csapódva az utastérbe is juthat. Az elütéskor pedig akkora energiák szabadulnak fel, amelynek hatására annyira megsérülhetnek a tetőoszlopok és a tető, hogy az autó akár totálkárossá is törhet.

Figyeljünk a sebességre

A szarvasokra általában szürkülettől kezdve, főleg erdős környezetű utakon érdemes figyelni, ha ilyen helyeken járunk akkor ajánlott lassabban haladni, hogy csökkentsük a féktávolságot. Ez elég lehet arra, hogy gyorsabban reagáljunk a vad érkezésére és elkerüljük az ütközést. Ez azért is fontos, mert a vad viselkedése és irányváltásai nagyon kiszámíthatatlanok.

Ne kezdjünk manőverezésbe

Ha a szarvas az autónk elé ugrott, akkor elsősorban fékezéssel, dudálással érdemes megpróbálni elkerülni az ütközést, illetve elérni az ütközés hatásának a csökkentését. Ezeken a utakon veszélyes elkezdeni manőverezni nagy sebességnél, az súlyosabb következményekkel is járhat.

Értesíteni kell a hatóságokat

Baleset esetén értesíteni kell a hatóságokat és megvárni a rendőri intézkedést, a vadat nem szabad lehúzni az útról, mert ha még életben van, akkor az agancsával, a harapásával, vagy rúgásával sérülést okozhat.

Lopásnak számít

Az elpusztult vadállatot nem szabad a helyszínről elszállítani, az a helyi vadásztársaság tulajdonának számít, az elvitele lopásnak minősül. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Baleset utáni fotók:

Kiemelt kép: BPK montázs – Fotók: Magyar Rendőrség Facebook oldala