Az élet méltóságteljes befejezésének jogáért küzdő Karsai Dániel továbbra sem akar találgatásokba bocsátkozni arról, mi lesz az ügy kimenetele. Az alkotmányjogász Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságon szólalt fel, ami előtt nyomasztó érzés fogta el, de úgy érzi, nagy teher jött le róla. A 46 éves férfi célja, hogy lehetővé váljon az ALS és az ehhez hasonló betegségekben szenvedők számára az eutanázia.

Nem gyógyítható

A Kékvillogó.hu írt arról, hogy dr. Karsai Dánielnél tavaly nyáron diagnosztizáltak ALS betegséget, ami a központi idegrendszer mozgásért, beszédért, nyelésért és légzésért felelős izmainak pusztulásával, idővel teljes bénulással és fulladással jár. A betegség kialakulásának pontos okai nem ismertek, így az nem is gyógyítható. A most 46 éves alkotmányjogász a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pereskedik azért, hogy maga dönthessen az élete végéről. Az aktív életvégi döntések ugyanis nem legálisak a ma Magyarországán. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Álom és valóság

 „Álmomban békésen eltávoztam, mosollyal az arcomon. Aztán felkeltem és szembesültem a rideg valóságommal”, kezdte kedden Strasbourgban Karsai Dániel alkotmányjogász, aki az Emberi Jogok Európai Bíróságán szólalt fel azért, hogy maga dönthessen az élete végéről.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Segítséget kér

„Én azon az ajtón kopogtatok, amin egyedül nem vagyok képes belépni. Kérem a bíróságot, segítsen nekem ebben” – mondta. Az ALS nevű gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász célja, hogy a kormány változtasson az aktív eutanáziát tiltó és büntető jogszabályokon, mert az sérti az önrendelkezés szabadságát, és méltatlan szenvedésre ítéli a gyógyíthatatlan betegeket.

Ha nyer, engedélyezhetik

A gyorsított eljárás során szakértőket is meghallgatnak, döntés pedig akár már a jövő év elején születhet. Ha az ügyvéd nyer, a magyar kormánynak változtatnia kell a hatályos jogszabályokon és engedélyeznie kell az aktív életvégi döntést, amire egyelőre nem mutat túl nagy hajlandóságot. Egy friss közvélemény-kutatás szerint egyébként a magyarok 70 százaléka támogatja az eutanáziát.

Nem akar találgatni

Az élet méltóságteljes befejezésének jogáért küzdő ügyvéd a tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón elmondta: találgatásokba még nem akar bocsátkozni arról, hogy mi lesz az ügy kimenetele. A felszólalása előtt nyomasztó érzés fogta el, de úgy érzi, nagy teher jött le róla. „Semmi sem menthet meg attól, hogy létezésem csendes megfigyelőjévé váljak” – monda.

Négy és fél órán át tárgyaltak

Karsai Dániel elárulta: a tárgyalás és szakértői meghallgatás zártkörű volt, így arról szinte semmit nem árulhatnak el, de azt igen, hogy négy és fél órán át tartott, a bíróság alaposan körbejárta a kérdést. A keddi tárgyaláson mindkét oldalról, az övéről és a kormány oldaláról is elhangoztak a legfőbb érvek, és sok kérdést tettek fel a bírók.

Hollandiában működik

Karsai Dániel szerint a kormány által előadottakban sem volt hatalmas meglepetés. Hozzátette, hogy Európában az eutanáziáról már húsz éve folyik vita, és számos államban be is vezették. A holland gyakorlatot említette, számára úgy tűnik, hogy ott tényleg működik ez a jogintézmény, és megoldja sok ember szenvedését. A kormány sem tudott felhozni olyan botrányos ügyet, ami ellene szólna.

A második otthona

Karsai Dánielnek a második otthona Strasbourg, ahol négy évig dolgozott a bíróságon és rendszeresen visszajárt, mindig elment a kedvenc kocsmájába, kedvenc éttermébe. Most az egészségi állapota miatt úrrá lett rajta egy nyomasztó érzés, hogy nem biztos, hogy lesz erre még lehetősége, a kollégáival közös vacsorát is lemondta emiatt. „Hazamegyünk, alszom egy-két napot és meglátjuk a hogyan továbbot” – zárta gondolatait az RTL Híradónak.

Bűncselekménynek minősülhet

A kegyes halálhoz segítés könnyen bűncselekménynek minősülhet Magyarországon, fogalmazott a Kékvillogó.hu hírportál büntetőjogi ügyvéd szakértője, Dr. Bátki Pál. Amennyiben a döntést nem a beteg, hanem például a hozzátartozói hozzák meg (akár azért, mert szenved, de nincs tudatánál) akkor nem önkéntes eutanáziáról beszélünk, ami szándékos emberölésnek minősül. „Az emberölésnek és az eutanáziának a kapcsolatát jól példázza az, hogy az ügyvédi praxisomban volt már olyan ügy, hogy az ügyészség azzal vádolta meg az osztályvezető főorvost, hogy a család nyomására nem részesítette megfelelő ellátásban a hosszú ideje szenvedő, gyógyíthatatlan idős hozzátartozót” – fogalmazott a szakember. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Karsai Dániel. Fotó: RTL