Otthonszülés közben, szerdán, meghalt egy csecsemő Budaörsön. A miskolci nő autóval jött a Pest megyei városban, hogy a dúla lakásán hozza világra kisfiát. A szülés után azonban nem sírt fel a baba, a dúlák csak ezután hívtak orvosi segítséget.

Beindult a szülés

A Miskolcon élő Csillánál, szerdán, hajnali 4 órakor jelentkeztek a szülési fájások. Azonnal értesítette az általa előre megbízott két dúlát, akik igyekeztek őt megnyugtatni, hogy minden rendben lesz. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

200 kilométert utazott

Akkor még nem is volt okuk arra, hogy bajt gyanítsanak. A kismama 5 óra körül beült az autóba, és a 200 kilométerre levő Budaörsig ment, ahol már várták a segédek – írja a Bors.

Nem sírt fel a gyerek

Amikor Csilla megérkezett, lefektették egy kényelmes ágyra. Néhány órával később, délelőtt fél 10-kor, a második tolófájásra a világra jött a gyermek. Mivel az újszülött nem sírt fel, már rosszat sejtettek. Az ilyenkor szokásos eljárást alkalmazva a dúlák igyekeztek a babát a várt reakcióra sarkallni, de kudarcot vallottak.

Nem tudták újraéleszteni a csecsemőt

Ekkor értesítették az egyik, koraszülött-mentésre szakosodott céget. A szolgálat természetesen ki is vonult a helyszínre, de már csak a kisfiú halálának beálltát tudták megállapítani. A gyermeket nem lehetett újraéleszteni, pedig egy neve elhallgatását kérő szakember szerint a szóban forgó cég minden szükséges eszközzel rendelkezik a kocsikban, amire hasonló esetben szükség lehet.

Az anyát egy budapesti kórházba vitték

Ekkor vált világossá, hogy most már csak az anyán lehet segíteni. Hozzá riasztották az Országos Mentőszolgálatot. A gyászoló, sokkos állapotban levő kismamát be is szállították az egyik fővárosi kórház szülészetére, ahol megkapta az alapvető ellátást.

Az anya testvére megerősítette az információt

A lep elérte Csilla egyik testvérét, aki ugyan nem kívánt bővebben nyilatkozni, de annyit elmondott, hogy az egész család Csilla mellett áll. „Ez egy szörnyű tragédia, de nem az én feladatom, hogy a testvérem ügyében megszólaljak” – mondta a Borsnak az asszony.

A szomszédok tudtak a tragédiáról

A szóban forgó dúlalakás egy budaörsi társasházban található. A Bors munkatársai kimentek a helyszínre, az épületen pedig semmilyen információs tábla nem utalt arra, hogy ott milyen tevékenység zajlik. A szomszédok azonban tisztában voltak vele, hogy szerdán tragédia történt az utcában.

„Semmi köze hozzá”

Az egyik szomszéd azt mondta, több mentőautót is látott szerdán a ház előtt. Amikor érdeklődött, hogy mi történt, azt mondták neki, semmi köze hozzá.

Nyomoz a rendőrség

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a Borsnak elmondta: ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt. A nyomozók szakértők bevonásával keresik a választ többek között arra a kérdésre, hogy kórházi körülmények között megmenthették-e volna a kisfiú életét, illetve pontosan mi okozta a gyermek halálát. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Szigorú szabályok szerint lehet otthon szülni

Magyarországon 2011-től engedélyezett az otthonszülés. De nagyon szigorú feltételei vannak. A kormányrendelet többek közt kimondja,

  • a várandós nő megbízási szerződést köt az ellátási tevékenységre vonatkozó működési engedéllyel és felelősségbiztosítással rendelkező egészségügyi szolgáltatóval, mely biztosítja a szülést vezető felelős személy és egy legalább kétéves neonatológiai tapasztalattal rendelkező csecsemő- és gyermekgyógyász jelenlétét
  • a szülésre csak olyan helyszínen kerülhet sor, mely megfelel a tárgyi és higiénés feltételeknek, és ahonnan egy felmerülő probléma esetén a szülő nő 20 percen belül a kijelölt háttérkórházba szállítható
  • amennyiben komplikáció lép fel, az anyát és a babát a felelős személy vagy a csecsemő- és gyermekgyógyász döntése alapján mentőszolgálattal vagy őket nem veszélyeztető módon a megjelölt háttérkórházba kell juttatni

Kiemelt kép: illusztráció