Az Egyesült Arab emírségek hatóságai több embernek harmadik alkalommal is beadták a Sinopharm vakcináját. A helyi orvosok ugyanis úgy vélik, hogy a kínai oltóanyag bizonyos esetekben nem termelt elegendő mennyiségű antitestet, így nem váltotta ki a koronavírus elleni védelemhez szükséges hatást.

A Sinopharm tesztelése

Az esetről a Wall Street Journal cikke számolt be. Mint ismert a Sinopharm a fertőzöttek alacsony száma miatt nem Kínában végezték a vakcina széles körű tesztelését, hanem az gyesül Arab Emírségekben kezdődtek meg a harmadik fázisú, azaz nagyobb számú alanyon végzett kísérletek tavaly júliusban. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Nem hozták nyilvánosságra a dokumentációt

Többek között emiatt fordulhatott elő az is, hogy az Öböl menti monarchia a világon elsőként – azaz még Kína előtt –, már szeptember közepén jóváhagyta a vakcinát, a vizsgálatok részletes dokumentációját azonban azóta sem hozták nyilvánosságra.

Többen kaptak egy harmadik dózist is a kínai oltóanyagból

A G42 Healthcare – a Sinopharm harmadik fázisú klinikai tesztjeit a Közel-Keleten koordináló vállalat – szerint a harmadik dózist egy tudományos vizsgálat részeként adják be egy kiválasztott embercsoportnak, méghozzá azért, hogy megfigyeljék ezt követően ez immunrendszer reakcióját. Azt viszont sem a cég, sem pedig a hatóságok nem árulták el, hány ember kapta meg a harmadik dózist és mégis mi okból, számolt be róla a BudapestKörnyéke.hu.

Ezt közölte az egészségügyi szóvivő

Farida al Hosani, az emírségek kormányának egészségügyi szóvivőnője azt közölte, hogy „egyelőre elenyésző a harmadik oltást kapottak aránya az összes Sinopharmot kapó személy számához képest”.

Ezt mondják a kormányalkalmazottak

A Wall Street Journal összesen nyolc olyan kormányalkalmazottal beszélt, akiket elmondásuk szerint a hatóságok berendeltek egy harmadik oltásra is. Mind azt állítják, nem közölték velük, hogy egy tudományos kutatásban vennének részt és antitesttesztet sem végeztek rajtuk.

Két orvos is megszólalt

A lapnak két orvos azt mondta, hogy a a betegek és kollégáik közül néhány beoltott alig vagy egyáltalán nem mutatott antitestválaszt a második adag után. Illetve azt is jelezték, nem világos, hogy az antitesttesztek milyen mértékben mérik az immunrendszer teljes válaszát a vakcinára.

Zárt ajtók

A lap továbbá azt írja, hogy decemberben az állami tisztviselők zárt ajtók mögött zajló előadásokon már figyelmeztettek kormánycégeket, hogy szükség lehet egy harmadik, emlékeztető oltásra Sinopharm vakcinájából.

Az EU-ban csak a magyarok alkalmazzák

A kínai oltóanyagot egyébként már ötven országban engedélyezték, azonban az Európai Unión belül egyedül csak Magyarország alkalmazza.

Messze a legdrágább vakcina

A kormány egy közvetítő cég beiktatásával ötmillió adagot rendelt belőle, adagonként 30 eurót (12 ezer forintot) – plusz öt százalék áfa – fizetett érte, vagyis ez azt jelenti, hogy a jelenlegi palettán messze ez a legdrágább vakcina.

Menczer Tamás állítja, álhír, hogy gond lenne a kínai vakcinával

A kínai vakcina ellen indított baloldali és nemzetközi politikai támadás újabb állomása az az álhír, hogy az Egyesült Arab Emírségekben “probléma adódott a Sinopharm vakcinájával” – ezt már a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár írta a közösségi oldalán szombaton.

Nincs semmilyen hivatalos forrás

Menczer Tamás bejegyzésében kifejtette: ezt ugyan semmilyen hivatalos forrás nem mondta az Emírségekben, de a hír szerint találtak nyolc embert, akit behívtak, mert harmadik oltásra van szükségük. Minden vakcinánál vannak olyanok, akiknél az immunválasz nem elég erős. A kínai vakcinánál nagyságrendileg ugyanannyian, mint az úgynevezett nyugati vakcináknál. Az Emírségekben mindössze annyit tesznek most, hogy ezeknek az embereknek adnak még egy oltást – hangsúlyozta Menczer Tamás.

Erre hívta fel a figyelmet


Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Arab Emírségekben mintegy 6 millió embert oltottak be a Sinopharm-vakcinával. Az illetékes helyi bizottság elnöke azt mondta, hogy a fővárosban, Abu-Dzabiban a beoltottak közül senki sem halt meg, senki sem került kórházba, vagyis 100 százalékos a vakcina hatékonysága a súlyos esetek megelőzésében.
Ez jobb adat, mint amit a súlyos esetek vonatkozásában a Pfizer Izraelben mutatott – tette hozzá.

Nincs vele probléma


Vagyis a kínai vakcinával semmi probléma sem adódott, a kínai vakcina életeket ment az Emírségekben és Magyarországon is – szögezte le. Legfőképpen azért van szükség Magyarországon a kínai és az orosz vakcinára, mert Brüsszelből nem jön elég oltás, ráadásul Kurz osztrák kancellár szerint Brüsszelben a vakcinákat tisztességtelenül osztják szét – írta az államtitkár. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Sinopharm – Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt