Van egy gyár az országban, ami rendre furcsa dolgokkal kerül be a hírekbe. Hol valakit üzemi baleset ért, máskor higannyal árasztotta el a környéket, vagy éppen drogot gyártanak. Ez Kazincbarcikán, a BorsodChem.

Meghalt a rossz körülmények miatt egy munkás

Bíróság elé került az ügy, amiben egy munkás vesztette életét a Miskolc melletti Kazincbarcikán. Az ügy vádlottja egy férfi, akinek a cége a gyárban bérel területet, de a karbantartási munkákat nem a vádirat szerint nem végezte el. Többek közt emiatt következhetett be alkalmazottja halála, akihez még mentőt sem hívtak, mivel az elmondások szerint, egyenesen megtiltotta azt a többi munkásnak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

5 év börtönt kaphat

A szerencsétlenül járt férfi 2018-ban az aznapi állványozási munkák után pakolta a csöveket, ám a raktárépület padlóján a hepehupás talajon elesett, és mivel nem volt rajta a munkavédelmi sisak, úgy beverte a fejét, hogy vérezni kezdett. A főnöknek hiába szóltak, hogy a férfi eszméletlenül, véres fejjel fekszik a padlón, megtiltotta, hogy mentőt hívjanak hozzá, és ráparancsolt a szintén ott dolgozó fiára, hogy ő vigye kórházba. Ám a férfi másnap belehalt a koponyatörésbe. A folyamatban lévő perben a főnököt 5 év börtönnel sújthatják.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az ablakok is beleremegtek a robbanásba

Két évvel ezelőtt, a nyár derekán egy óriási robbanás rázta meg a környék ablakait. Az esti műszakváltáskor történt az eset, amelynek során senki sem sérült meg, a hírek szerint a pár perccel fél tíz utáni robbanást egy műszaki hiba okozta. Az egyik hőcserélőnél víz került a rendszerbe, a gyors reakció miatt pedig erőteljes fizikai nyomásemelkedés történt a tartályban. Az esetkor a hivatalos tájékoztatás szerint nem keletkezett tűz és veszélyes anyag sem jutott a környezetbe.

A környéket is szennyezi

A BorsodChem gyárához több település is túl közel van ahhoz, hogy az ott élők nyugodtan hajthassák álomra a fejüket. Azt még a szomszédos Berente polgármestere is elismeri, a piciny falucska az ország egyik legveszélyesebb települése katasztrófavédelmi szempontból. „A környék levegőszennyezettségi adatai nagyon kedvezőtlenek, és a BorsodChemből időnként kiszabaduló gázok, szagok is néha elviselhetetlenek a lakosság számára. Minden lakónak mérlegelnie kell, hogy az országos szinten is elég erős lakossági támogatások mellett megéri-e itt laknia. Ezt mindenki maga dönti el. Emberfüggő, ki, mit visel el.”- mondta a hvg.hu-nak Roza László István.

A berenteiek, kazincbarcikaiak, sajószentpéteriek is szenvednek

A gyár közvetlen közelében nagyjából 40 ezren élnek. Forrás: Greenpeace

Higany felett élnek

Természetesen nagyon szigorú környezetvédelmi és katasztrófavédelmi tervet kell engedélyeztetni a hatóságokkal minden üzemre, ami a gyár területén működik. Az évek során az egyik legnagyobb katasztrófa a 80-as évek végén derült ki, akkor hozták nyilvánosságra, hogy a gyár klórüzeméből évek alatt igen jelentős mértékű higany szivárgott el. A higany a mai napig ott van, egy vízzáró réteg fölött, ez az, ami nem engedi lejjebb jutni a talajban. Jelenleg nem tudnak olyan műszaki megoldásról, amivel ki lehetne bányászni a higanyt, a Greenpeace szerint az eltávolítás százmilliárdos tételt jelentene.

Hetven éve dolgoznak veszélyes anyagokkal

A valamikori Borsodi Vegyi Kombinát 1949-ben alakult meg és eleinte műtrágyagyártással foglalkozott. Többszörös tulajdonosváltás és a folyamatos bővítések után mára a BorsodChem számos vegyipari és petrolkémiai alapanyag gyártója lett, termékeik jelen vannak a mindennapjainkban: bútorokban, matracokban, gépjárművekben, háztartási-műszaki cikkekben, üdítőitalokban, divatcikkekben, csomagolóanyagokban és festékekben is. A gyár azóta is folyamatosan bővül.

A lakók szerint ünnepekkor mérik a szennyezést

A Greenpeace szerint az üzemben többször is jelentősen meghaladhatta a határértékeket a higany koncentrációja. Kép forrása: MTI

A 90-es évek legnagyobb amfetaminfogása

1992-ben Németországban tíz olyan labort számoltak fel a hatóságok, ahol amfetamint állítottak elő. Míg ezeknél összesen 29 kiló drogot foglaltak le, addig csak a BorsodChemnél 54 kilót. Ez volt akkoriban a legnagyobb amfetaminfogás egész Európában, óriási bravúrnak számított. A házkutatás során arra is rájöttek, hogy akkor már 300 ezer adagnak megfelelő kábítószert állítottak elő a kazincbarcikai gyárban.

Engedély is volt rá

Amikor a megrendelő átadta az állatgyógyászatra alkalmazott szer képletét a gyárnak, egy dolgot vétettek csupán: nem gondoltak arra, hogy a nem engedélyezett anyagok képlete esetleg rosszul szerepel a Magyar Közlönyben. Az ugyanis nyomdahibás volt, így aztán a köznyelvbe Éva néven bekerült drogot engedéllyel kezdték el gyártani, majd külföldre szállítani. Mai árfolyamon számolva a drogkereskedők körülbelül 700 millió forintot kerestek, ám a BorsodChem csak bukott. Nem elég, hogy rendkívül kínos volt az ügy, a megrendelő végül egy fillért sem fizetett a magyar vállalatnak a gyártásért. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép forrása: BorsodChem Facebook, további képek forrása: Greenpeace, MTI.