A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa nem jogerősen hat év, börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azt a tartalékos katonát, aki egy várandós nőt támadott meg 2022 júniusában, Miskolcon.

Ez történt

Amint arról a Kékvillogó is beszámolt egy 36 éves, büntetlen előéletű férfi, 2022. január 5-étől önkéntes területvédelmi tartalékos katona volt, szakaszvezetőként szolgált a Miskolci Egyetemre vezényelve. Június 20-án 17 óra körül a miskolci nő, aki várandósságának 23. hetében járt, munkahelyéről tartott hazafelé Miskolcon. A Kálvária lépcsősoron haladt, ahol a férfi követni kezdte. A nő a lépcsőn megállt, mert állapotánál fogva kifáradt és meg kellett pihennie. A férfi ekkor mögé lépett, és hátulról átölelte a nőt, majd lehúzta a földre és fojtogatni kezdte, hogy ne tudjon segítséget hívni. Ennek ellenére, a nő, hangosan kiabált.  Ezt hallva a férfi a földön fekvő terhes asszonyt elkezdte a lépcső mellett található erdős részre húzni, közben a nő szájába a földről felvett avart tömött, hogy elcsendesítse. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Vetkőztetni kezdte

A megrémült nő, ekkor átmenetileg abbahagyta a kiabálást, a tartalékos katona pedig elengedte a nő fejét és a száját, majd a nő mellkasára ült és elkezdte levenni annak ruháját. A nő folyamatosan ellenállt, kiabált, könyörgött a vádlottnak, hogy hagyja békén, mert terhes, illetve segítséget próbált kérni. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Elmenekült a helyszínről

Az ügyészség korábbi állítása szerint a férfi magáévá akarta tenni a nőt, de szerencsére eközben sikerült felhívnia a segélyhívó központot, ezért a férfi elmenekült a helyszínről. Előtte elvette a nő telefonját és táskáját, ezeket azonban nem messze eldobta. A sértett nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett. 

Mindent tagad

A férfi a bíróságon először azt mondta, a vádtól eltérően ismeri be bűnösségét. Kijelentette, nem volt előre kitervelt szándéka, nem fojtogatta a sértettet, nem akarta levetkőztetni, nem vette el a nő holmiját és a mellkasára sem ült rá.

Azt állítja, rosszul lett

Korábban azt mondta, az avasi kilátótoronyhoz szeretett volna eljutni, a lépcsősoron haladva látta meg a nőt, és le akarta szólítani, hogy útbaigazítást kérjen. Amikor utolérte, „elkapta egy rosszullét”, megbotlott és nekiesett a hölgynek, belekapaszkodott a ruhájába, mire a nő elveszítette az egyensúlyát, így a férfi lerántotta a földre. Ő maga is elesett, aztán felállt, és látta, hogy a hölgyről lecsúszott a ruha. Fel akarta segíteni a földről, a nő azonban pánikba esett, csapkodni és kiabálni kezdett. 

Véletlenül lökte meg? 

„Mondtam neki, hogy nem akarok tőle semmit, csak véletlenül löktem el, ne haragudjon” – idézte magát a volt katona, majd hozzátette, hogy a nő mindezt nem értette meg, csak annál jobban „üvöltözött. Akkor elkapott egy hirtelen felindulás, egy rossz gondolat, meg voltam rémülve, megfogtam a mellkasánál fogva, és a lépcső melletti bokros részre vonszoltam, és ott lefektettem a földre”.

Megijedt, ezért futott el 

Szerinte a keze a földhöz ért, avar tapadt rá, úgy fogta be a nő száját. Ekkor a közelükbe érő járókelőkre figyelt fel, megijedt, hogy meglátják, és guggolva takarta, a földön tartotta a nőt szándéka szerint csak annyi időre, amíg a járókelők elmennek. Szerinte a nő sikítani kezdett, a járókelők odafordultak, a férfi pedig meg volt ijedve és futásnak eredt.

Kevert személyiségű

Az ügyész szerint a férfi személyiségszerkezete kevert, alacsony értelmi képességű, intelligenciája a normál övezet alsó szintjén áll. Tartás nélküli, vágyvezérelt, felelősséghárító viselkedés jellemzi.

Ítélet született

A férfit most a Debreceni Törvény katonai tanácsa ítélte el hat év, börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, bár az ítélet nem jogerős. A törvényszék szóvivője, Dobó Dénes közleményben azt közölte, a volt önkéntes területvédelmi szakaszvezetőt mellékbüntetésként hat évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, a férfinak ezenfelül a több mint 3,7 millió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Zárt tárgyalás volt

Az ítélet rendelkező részét a katonai tanács elnöke, Szilvási László hadbíró őrnagy nyilvánosan hirdette ki, az indoklás azonban már zárt tárgyaláson hangzott el. A nyilvánosságot erkölcsi okokból, illetőleg az eljárásban részt vevő sértett  védelméért zárták ki. A büntetőügy sértettjének emberi méltósága és személyiségi jogai védelméhez fűződő érdeke jelen esetben meghaladta az eljárás nyilvánosságához fűződő közérdeket – ismertette a zárt tárgyalás indokait közleményében a szóvivő, április 6-án, csütörtökön.

Nem jogerős

A bíróság döntése nem jogerős. A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség súlyosításért fellebbezést jelentett be. A vádlott és védője a büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést. A büntetőeljárás a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa előtt folytatódik. Az ügy másodfokú jogerős elbírálásáig a törvényszék fenntartotta a vádlott letartóztatását. Ezt a döntést az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vették, így az végleges – jelezte Dobó Dénes. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: A támadó – Forrás: RTL Híradó