A 45 éves férfit sima közúti ellenőrzés során megállították a rendőrök. Attilánál nem volt semmilyen papír, sem személyi, sem jogsi és forgalmi sem. Attila megpróbálta eltitkolni, hogy nemrég elvették a jogsiját, úgyhogy inkább a testvére adatait diktálta be a rendőröknek. Kár volt ezt tennie.

Leintették a rendőrök az autóját

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság járőrei április 17-én 11 óra 28 perckor a megyeszékhely belterületén vontak intézkedés alá egy gépjárművezetőt, vagyis igazoltatták. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem voltak nála okmányok

A sofőr nem tartotta magánál vezetői engedélyét, és semmilyen más személyazonosító okmányát sem, így a rendőrök a férfit adatai elmondása alapján ellenőrizték a nyilvántartásban.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Testvére adatait adta meg

A hatóság tagjai megállapították, hogy a 45 éves B. Attila testvére adatait adta meg részükre. Ezt a rendőrök jegyzőkönyvbe vették, továbbá azt is, hogy őt a Salgótarjáni Járásbíróság 2020. október 25-ig eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Közokirat-hamisítás

B. Attilát a rendőrök elfogták, előállították és közokirat-hamisítás bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, valamint járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés elkövetése miatt meghallgatták, majd – a gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából – őrizetbe vették. 

Nem volt jó ötlet

Nem volt tehát jó ötlet a testvérének az adatait megadni, hiszen jegyzőkönyvezték azt, amit bediktált, így közokirat-hamisítást valósított meg.

Gyakori bűncselekmény

A közokirat-hamisítás nagyon gyakori bűncselekmény. A rendőrségi statisztikák szerint évente tízezres nagyságrendben válnak ismertté ilyen bűncselekmények. 

Ezeket hamisítják még

Példák közokiratokra: igazolványok (személyazonosító igazolvány gépjárművezetői engedély, útlevél, adóigazolvány, diákigazolvány), bizonyítványok, hivatalos nyilvántartások (ingatlan-nyilvántartás, gépjármű-nyilvántartás és a cégnyilvántartás), hatósági határozat, és bírósági ítéletek, engedély, egyéb hivatalos okmányok (születési anyakönyv TAJ kártya, forgalmi engedély) rendőrségi jegyzőkönyv.

A közokirat-hamisítás büntetése

A közokirat-hamisítás büntetése attól függ, hogy az elkövető hivatalos személy-e vagy sem. A Büntető Törvénykönyv ugyanis alapesetben 3 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a közokirat-hamisítást, de ennél súlyosabban minősü, ha az elkövető hivatalos személy..  Ebben az esetben a büntetési tétel egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Varga György