Vannak kiemelt bűnügyek, amelyek évtizedek óta véres kardként lebegnek a nyomozók feje felett. Van, ahol elkövető és holttest sincsen, és olyan is akad, ahol büntetőjogi szempontból már hiába fognák el a gyilkost, nem lehetne megbüntetni azért, amit tett. Perceken múlt életek, fura eltűnések, rejtélyes alakok, agyafúrt rablógyilkosok a Kékvillogó.hu összeállításában.

Gyilkosság a nővérszállón

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház személyzeti osztályán dolgozó 23 éves Labancz Annát 1970. április 19-én hajnalban gyilkolták meg brutálisan a nővérszállón. A fiatal nőt aznap két ismeretlen is kereste telefonon, majd egy gyanús alak is feltűnt a nővérszálló előtt, ahol az éjszaka sok ablak nyitva volt. Gyilkosa a szobájában támadt Annára, minden csupa vér volt, de dulakodásnak nem látták nyomát. Az összeszurkált nő a kórházban még magához kért, de támadóját nem tudta megnevezni. A bűncselekmény büntetőjogilag több mint harminc éve elévült.

Kapcsolódó:

Tíz percen múlhatott Niki élete

Az akkor első osztályos Szathmáry Nikolett néptáncóráról tartott haza Gyulán 1998. január 14-én délután. Az óra tíz perccel hamarabb ért véget, emiatt Niki egyedül vágott neki az útnak, a törökzugi lakótelepen található otthonuk felé, de soha nem érkezett meg. Földi maradványait három évvel később találták meg a 44-es főút mellett. A vizsgálatok kiderítették, hogy a kislányt meggyilkolták. A nyomozóknak volt tippjük arra vonatkozóan, ki követhette el a gyilkosságot, azonban olyan bizonyítékot, ami megalapozta volna a bűncselekményt, nem találtak.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kapcsolódó:

Ellopta a személyiségét a rablógyilkos

1974 őszén egy idős, egyedül élő asszony holttestét találták meg kiégett pécsi lakásában. Erdélyi Mátyásnét vasalóval ölték meg, de tettes nem volt. 15 évvel később, még az elévülés előtt képbe került egy nő gyanúsítottként, akire minden adat ráillett, de a DNS-vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy még csak nem is járhatott a helyszínen. 1974-ben a gyilkos valószínűleg az úgynevezett „legendát” alkalmazta, vagyis ennek a bizonyos nőnek a személyiségét felhasználva ment be Erdélyiné házába, hogy mindenkit átverjen. Ezek alapján ismernie kellett azt, akinek a személyiségével visszaélt, de a nyomozás mégsem talált olyat a DNS-vizsgálat után kizárt nő ismeretségi körében, aki szóba jöhetett. Ha a korát nézzük, a tettes valószínűleg még él. A gyilkosság azonban már elévült, így büntetőjogilag nem lehetne őt felelősségre vonni.

Még a holtteste sem került elő

Az akkor 11 éves Till Tamás 2000 május 20-án a vadasparkba indult biciklivel bajai házukból, de soha nem érkezett meg. Az eltűnése után négy hónappal egy kamionsofőr találta meg a kerékpárját. A nyomozók szerint lehet, hogy Tomit valaki elütötte, és a gázoló elrejtette a holttestet. Ilyen jellegű eset volt pár évvel később a fiatal nő, Tompa Eszter megölése, amiről ide kattintva lehet olvasni. Till Tamás esetében a rendőrök nem zárták ki a szexuális indíttatású gyilkosság lehetőségét, de a mai napig nincs holttest és tettes sem.

Kapcsolódó:

Hiába ástak, egy holttest sem került elő

A kétezres évek második felében rövid idő alatt három ember is eltűnt az ukrán határ közelében fekvő Tiszaviden, egy másik pedig bizonyíthatóan gyilkosság áldozata lett. A négy személyben az volt a közös, hogy mindnyájan ismerték azt a Varga Árpád Pált, aki a településen lakott, és aki 1986-ban agyonvert egy idős kocsmárost a Pest megyei Gödön. Vargánál az egyik eltűnt férfi telefonját és iratait is megtalálták, a hazugságvizsgálat szerint is köze lehet az eltűnésekhez, mégis makacsul tagadott. Hiába ásták fel a holttestek után a fél környéket, nem találtak semmit, Varga azóta már meghalt a börtönben, ahová más bűncselekmény miatt került.

Agyonlőtte az alkalmazottakat a mosdóban

1977. március 4-én követték el a Kádár-korszak első, fegyveresen véghezvitt bankrablását Budapesten, az OTP Hungária körúti fiókjában. A máig megoldatlan bűncselekmény két halálos áldozatot követelt, miután a tettes a vezetőnőt és a pénztárosnőt is tarkón lőtte a fiók mosdójában. A tettes 113 600 forintot vitt el akkor, amikor kétezer forint volt a havi átlagkereset. A kiérkező rendőrőrök vizes cipővel összejárkálták a helyszínt, amivel számos, a nyomozás szempontjából fontos nyomot semmisítettek meg. Többen, köztük a rendőrgyilkos Soós Lajos is beismerte a kettős gyilkosságot, de ezek mind vakvágánynak bizonyultak. Az egyik városi legenda szerint egy szovjet tiszt volt a tettes. A Hungária körúti bankrablás 1997-ben elévült.

Ki volt a taxis gyilkosa?

Biróczky János 56 éves budapesti taxis holttestét 1980. március 29-én fedezték fel Gödöllő határában. A férfit este nyolc körül még a fővárosi Szentháromság téren látták, két órával később már halott volt. A taxist agyonverték és elvették tőle az aznapi bevételt. A nyomozás során egy bizonyos K. Cs.-re terelődött a gyanú, aki beismerő vallomást tett, de össze-vissza beszélt, aztán vissza is vonta a vallomását. Az eljárásba bevont pszichológus-szakértőnek az volt az álláspontja, hogy ő volt a tettes, de a hazugságvizsgálat után arra jutottak, hogy K. Cs. nem követte el az általa többször beismert taxisgyilkosságot, amely így a mai napig megoldatlan.

Tagad a VV Fanni gyilkosság vádlottja

Továbbra sem találnak fogást B. Lászlón, akit azzal vádolnak, hogy 2017 novemberében Novozánszki Fannit a lakásában megölte, majd az egykori valóságshow sztár testét a kocsihoz cipelte és a Dunába dobta. VV Fanni feltételezett gyilkosát már több, az emberöléssel összefüggésbe hozható helyszínre is kivitték a tárgyalások során, de úgy tűnik, ő nem az a fajta, akit ezzel zavarba lehet hozni. Holttest márpedig továbbra sincs, László pedig tagad.

Ezt is olvasd el!

Kiemelt kép: VV Fanni