Miután kiszorulnak természetes környezetükből az állatok, úgy egyre gyakrabban bukkannak fel lakott területen, hogy menedék és élelem után kutassanak.

A járókelők vettek észre egy aranysakált

Csütörtökön Pécs Ispitaalja nevű városrészében járókelők láttak egy sakált. A Temesvár utca felől, a Köztársaság téri óvoda területére surrant be a vadállat.. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt található a szóban forgó városrész

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Több helyen is feltűnt már sakál Pécsen

Korábban az Űrhajós utcában, a Kolozsvár utcában valamint a Köztársaság téren is láttak már sakált a pécsiek. erről Barkóczi Csaba, az ispitaaljai országgyűlési képviselő nyilatkozott a bama.hu számára. Ő azt állítja, a vadásztársaság akkor nem vette komolyan a dolgot, és azt gondolták, hogy csak elkóborolt rókákat vagy kutyákat láttak az arrafelé lakók.

Ezek is érdekelhetnek!

Az emberek félnek tőlük

A képviselő levelet írt a jegyzőnek, és hatósági intézkedést kért. Azt írta, hogy az óvoda környékén nincs keresnivalója sem sakálnak, sem rókának vagy más erdei vadállatnak. Barkóczi Csaba azt kérte a jegyzőtől, hogy a helyi közterület-felügyelet valamint az illetékes szakhatóság fogjon össze, és távolítsák el a vadállatokat a szóban forgó városrészből.

További javaslatokat is tett

A képviselő szerint a Biokomnak fel kellene számolnia az eldzsungelesedett területeket. Ezek ugyanis ideális búvóhelyet jelentenek a sakáloknak és más erdei állatoknak. Barkóczi Csaba úgy véli, hogy a város peremterületén a belterületbe vonási kérelmek és építési engedélyek alapos felülvizsgálata is indokolt, méghozzá környezetvédelmi szempontból.

Csökken a népesség, mégis nő a város területe

Miközben Pécs népessége az elmúlt évtizedek során drámai mértékben apadt, addig a város alapterülete mégis növekedett. Ennek következménye az, hogy egyes vadállatok elveszítik korábbi élőhelyüket. Jobb híján kénytelenek a városban meghúzni magukat, ezért találkozhatnak egyre gyakrabban az emberek vadállatokkal akár a belvárosban is, mondta Barkóczi Csaba.

Több ezer aranysakál lehet Baranya megyében

Az aranysakálról 1942-ben úgy hitték, már kihalt az emberi tevékenység következtében. Más állatokkal együtt azonban alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez. A kilencvenes évek óta újra megtelepedtek a Dráva-síkon. Mára már olyan mértékben elszaporodtak, hogy gyakorlatilag bárhol felbukkanhatnak az országban.

Nádi farkasként is ismert

Az aranysakált nádi farkasként, réti farkasként, toportyánként vagy csikaszként is emlegetik. Magyarországon nem számít védett állatnak. Európa délkeleti országaiban és Ázsia mediterrán jellegű vidékein él.

Így néz ki egy aranysakál

Egy kifejlett példány 65-105 centiméter hosszú, magassága nagyjából fél méter. Farka közepesen lompos, úgy 25-30 centiméter hosszú, farka hegye pedig feketés-gesztenyés színben pompázik. Tömege 7 és 15 kilogramm közé tehető. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Aranysakál – Forrás: MTI/Mónus Márton