Ismét súlyos higiéniai hiányosságok miatt kellett intézkednie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereinek egy Vas megyei vágóhídon. Az üzemben olyan durva szabálytalanságok voltak, mint az eszközfertőtlenítők működésképtelensége és a higiénikus kézmosás feltételeinek hiánya, ezek miatt a Nébih fel is függesztette a létesítmény működését.

Újabb vágóhidat zárattak be

Sorozatban immár harmadszor kellett intézkednie horrorvágóhíddal szemben a Nébihnek, ugyanis legutóbb egy Vas megyei marhavágóhídnál találtak jogsértő higiéniai állapotokat. Az általános takarítatlanság mellett az volt a probléma az üzemben, hogy az üzemeltető nem biztosította sem az eszközök, berendezések tisztításának, sem a személyzet megfelelő kézmosásának feltételeit. Ez a koronavírus-járvány ideje alatt különösen súlyos mulasztás – írja a Nébih. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vas megyei telepet ellenőriztek

Áldatlan állapotok

A Nébih szakemberei szerint az üzem több helyiségében nem álltak rendelkezésre a higiénikus kézmosás feltételei: nem volt a vágóhídon kézfertőtlenítő- és kézmosószer, illetve papírtörölköző sem. Azok a fertőtlenítőszerek, amelyek az üzemben ki voltak helyezve, nem működtek, továbbá koszosak voltak.

Volt fertőtlenítő, de mégsem

Ugyan a szakemberek találtak kézfertőtlenítőt a telepen, mivel azokat hatósági felhívásra üzembe helyezték, de amint beindították azokat, a bennük lévő víz felforrt, a termosztátja nem működött, hőmérője pedig nem is volt. Ezenfelül a vágóhídon volt olyan késfertőtlenítő is, amely nem mutatta a hőmérséklet-emelkedést – és hőmérővel sem rendelkezett –, míg egy másikban a víz felforrt, erősen habzott, szennyezett volt.

Nem működtek a hőmérők

Ömlött a szennyvíz

A borzalmas állapotokat tetőzte, hogy a zsigerelő-negyedelő helyiségben a szegyfűrész fertőtlenítőjét nem kötötték be a szennyvízhálózatba, így a beleeresztett víz közvetlenül a padozatra folyt. Szintén meglepő volt a helyzet a hasítófűrész fertőtlenítőjénél is, ahol a tömlő repedésein keresztül úgy ömlött a víz, hogy a berendezést nem lehetett használni.

Mindent kosz borított

Így folyt a szennyvíz

Elavult eszközök, nem odaillő tárgyak

Súlyos hiányosság volt az is, hogy a bárdfertőtlenítő sem működött, amiben nem mellesleg egy rozsdás fűrészt tároltak. A Nébih ellenőrei ugyanakkor találtak az üzem több területén is oda nem illő tárgyakat, úgymint kenőspray-t, szennyezett textil darabot stb.

Felfüggesztették a telep működését

A Nébih a súlyos élelmiszerhigiéniai jogsértések miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Vas megyei vágóhíd tevékenységét. Az érintett egység kizárólag a hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság ismételt, kedvező eredményű helyszíni ellenőrzését követően folytathatta vágási tevékenységét.

Zajlik az eljárás

Az ügyben az eljárás és bírság megállapítása folyamatban van.

Mutatjuk a megrázó felvételeket

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Takarítatlan berendezés – Forrás: Nébih