Nagyon durva hiányosságokkal rendelkező, erősen kifogásolható élelmiszerhigiéniai körülmények miatt záratott be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy vágóhidat ezúttal Hajdú-Bihar megyében. Az azonnali hatályú intézkedésre azért volt szükség, mert az üzem takarítatlan volt, az eszközfertőtlenítők, mosdók nem működtek, továbbá a személyzet a dolgozók szakmai képzettségéről, megfelelő felkészültségéről dokumentumokat sem tudott felmutatni – a Nébih erősen korhatáros, rendkívül megrázó felvételeit a cikk végén mutatjuk.

Súlyos szabályszegések

A Nébih ellenőrei szerint a Hajdú-Bihar megyei vágóhíd súlyosan megszegte a hatályos jogszabályi előírásokat, ami miatt a Nébih szakemberei februárban vizsgálatot tartottak az üzemnél. Az ellenőröket nagyon durva szennyeződések, kosz és állati maradványok fogadták – írja a Nébih. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hajdú-Bihar megyében ellenőriztek

Mocsok fogadta az ellenőröket

A Nébih munkatársai erősen szennyezett környezetbe léptek be, ahol szinte minden koszos volt: az eszközök, a vágócsarnok fala, mennyezete úszott a mocsokban. A pacaltisztító helyiség padozatát, falait és az ott tárolt eszközöket vastag mészfelrakódás borította.

Kosz és felismerhetetlen maradványok

Odaszáradt húscafatok

Az ellenőrök részletesen átvizsgálták a területet, de ebben nem volt hála: a hasítófűrészen rászáradt húscafatokat, míg az egyik kézmosóban több, erősen szennyezett kést és rozsdás felületű fűrészeket találtak. Az egyik hűtőben ugyancsak elhanyagolt állapotú ládákat véltek felfedezni.

Ezeket a rozsdás eszközöket használták

Megtalálták az állati maradványokat is

Miután az ellenőrök befejezték az üzem belső vizsgálatát, meglátták, hogy az udvari kerítés mellett egy fedetlen repedt oldalfalú gyűjtőedényekben tárolták az állati melléktermékeket. A gyűjtőedényben szarvasmarhafejek, nyers juhbőrök fogadták a nébiheseket, akik a földön egy szabadon heverő nyers szarvasmarhabőrt is találtak.

Repedt kukákat használtak

Koszos tárolóban voltak a maradványok

Nem működtek az eszközfertőtlenítők

A vágóhíd és a felszerelés állapotáról sokat elárul, hogy az eszközfertőtlenítők nem működtek, sőt a telepen egyáltalán nem volt eszközmosó sem. Ugyancsak borzalmas állapotban voltak a dolgozói öltözőszobák, mosdohelyiségek is: helyenként a kézmosókban nem volt víz, máshol a csatornahálózatba nem kötötték be azt, kézmosószert és papír kéztörlőt gyakorlatilag sehová sem helyeztek ki. 

Trehányság az öltözőben

Papírokat sem tudtak felmutatni

Az ellenőrzés során a vágóhíd üzemeltetője nem tudta megmutatni a Nébih ellenőreinek a szakemberek képesítésről szóló dokumentumait. Ez nagyon nagy problémát jelent, ugyanis szakértelem hiányában nem garantálható, hogy a kábítás és a vágás során az állatoknak nem okoznak elkerülhető fájdalmat vagy szenvedést.

Felfüggesztették az üzem működését

A Nébih a fent említett erős élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a vágóhíd tevékenységét. Az üzem kizárólag a hibák kijavítása után, egy újabb, kedvező eredményű helyszíni szemlét követően kezdheti csak meg a telep működését.

Mutatjuk a sokkoló képsorokat – Figyelem! megrázó felvételek!

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vágóhíd – Források: Nébih