Rendkívül súlyos technológiai-higiéniai hiányosságokat tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai, amikor egy Fejér megyei vágóhidat és darabolóüzemet ellenőriztek. A brutális állapotok miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a telep működését, a csaknem két tonna jelöletlen, nem nyomon követhető és lejárt élelmiszert pedig kivonták a forgalomból – a Nébih egy rendkívül megrázó videót is közzétett az ellenőrzésről, amelyet a cikk végén mutatunk.

Húsüzemet ellenőriztek

Áldatlan állapotokkal találták szembe magukat a Nébih ellenőrei, amikor január végén egy Fejér megyei húsüzemben tartottak ellenőrzést. A szemlét a perkátai ÁBRAHÁM-SPED Kft.-nél végezték – írja a 24.hu a Nébih jogsértéslistája alapján.

Fejér megyei húsüzemben vizsgálódtak

Nyitott ládákban tárolták a mellékterméket

Az ellenőrzés során a Nébih ellenőrei az udvaron nyitott ládákban találtak rá a vágóhídi melléktermékekre – csontok, zsigerek, koponyák, bőrök, lábvégek várták a hatóság munkatársait. Az udvaron egyébként egy korábbi csőtörés miatt szennyvíz is felhalmozódott. Döbbenetes módon az udvar hátsó részén három haldokló, levágásra szánt szarvasmarha feküdt. Ezek az állatok képtelenek voltak felállni, egyikük hátsó lábán pedig még kötelek is voltak.

Tiszta mocsok volt a vágóhíd

Az ellenőrök megállapították, hogy a vágóhíd rendkívül szennyezett és takarítatlan: a létesítmény padozatán vér, sár, belsőségek és egyéb felismerhetetlen szennyeződések voltak jelentős mennyiségben. A falakat, berendezési eszközöket kosz borította. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Még a kézmosó is tele volt belsőségekkel

A horror azonban még nem ért véget, ugyanis a hatóság a dobogón és az egyik kézmosóban is belsőségeket talált. Ugyancsak rémisztő, hogy a helyiségben egyik eszközfertőtlenítő sem működött, és a vágáshoz használt eszközöket (kések, testhasító fűrész) szintén vér és egyéb maradványok borították.

Rágcsálók és vizeletszag

A Nébih munkatársai a vágóhíd csomagolóanyag-raktárába is benéztek, ahol azonban penetráns rágcsáló vizeletszag csapta meg az orrukat, a csomagolóanyag és a padozat pedig rágcsálóürülékkel volt tele.

Ömlött a szennyvíz

A ládamosó helyiségben szintén rágcsáló nyomaira bukkantak az ellenőrök – ürülék és rágásnyomokat találtak. Továbbá az is rendkívül nagy probléma volt a helyiségben, hogy az ott található kétmedencés mosogató nem volt a csatornába bekötve, szennyvize a padozatra folyt.

Felfüggesztették az üzem működését

A Nébih ellenőrei a súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem tevékenységét. A helyszínen talált 1940 kg nem nyomon követhető, illetve lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszernek pedig haladéktalanul elrendelték a forgalomból történő kivonását, valamint forgalomba hozatalát megtiltották. A hatóság szerint az eljárás folyamatban van, a vállalkozás jelentős bírságra számíthat.

Figyelem! Erősen korhatáros, megrázó felvételeket osztott meg a Nébih

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: Részlet a Nébih videójából