Holttestet találtak egy kigyulladt családi házban Gyálon, a Kölcsey Ferenc utcában csütörtök hajnalban – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

A fürdőszobában találták meg a holttestet

Azt írták, a tűzoltók kiérkezésekor a száz négyzetméteres családi ház teljes terjedelemben égett. A lángokat húsz tűzoltó nyolc járművel fékezte meg. Az oltáskor a lakás fürdőszobájában egy holttestet találtak – írták. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Emelkedik a lakástüzek száma

Az OKF a közleményben arra is hívta fel a figyelmet, hogy a hideg időben megemelkedik a lakástüzek száma, érdemes a tragédiák elkerülése érdekében füstérzékelőt vásárolni otthonra és jobban figyelni idős, egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre, szomszédainkra.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ez is érdekelhet:

Budapesten volt a legtöbb lakástűz

BudapestKörnyéke.hu még október elején írta meg, hogy az Országos  Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összegezte, az év első 9 hónapjában hány lakástűz volt az országban. Több nagy város mellett Józsefváros is azon helyek közé tartozik, ahol a legtöbbször kellett lakástűznél beavatkoznia a tűzoltóknak.

Több, mint 5 ezer eset

A katasztrófavédelem összesítése szerint az év harmadik negyedévében kevesebb lakástűz volt, mint az első és második negyedévben. Az év első kilenc hónapjában így is összesen 5176 otthonban csaptak fel a lángok. 

70 ezer négyzetméter égett le

Csaknem 70 ezer négyzetméternyi otthon égett le, ami egy akkora területnek felel meg, mint az egyik legnagyobb budapesti pláza.

Halálesetek száma

Idén már 48 ember – ez azóta csak emelkedett – vesztette életét lakástűzben, ebből csak az elmúlt negyedévben hatan. Budapesten, Nagymaroson, Győrött, Debrecenben, Nagyatádon és Taranyban is holttestet találtak az oltást végző tűzoltók.

Sok embert megmentettek

A tűzoltók 422 ember életét mentették meg és 413 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt.Az összes esetet alapul véve átlagosan 36 perc kellett ahhoz, hogy a tűzoltók eloltsák az égő ingatlanokban pusztító lángokat.

Volt kilenc és fél órás beavatkozásuk is

A leghosszabb beavatkozás kilenc és fél órán át tartott, 1880 tüzet öt perc alatt megfékeztek. Az első félévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 3200 munkaórára volt szükség, összesen 9982 tűzoltóautót riasztottak.

Pest megyében és Budapesten volt a legtöbb

A legtöbb lakástűz Pest megyében és Budapesten volt. Az év első kilenc hónapjában Budapesten a Józsefvárosban, míg a vidéki nagyvárosok közül Debrecenben, Szegeden, Miskolcon és Nyíregyházán kellett a legtöbbször beavatkozniuk a tűzoltóknak lakástűznél.

Tűzvizsgálatot indítottak

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 237 lakástűz után indítottak tűzvizsgálatot. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibái vezettek tűzhöz.

Szén-monoxid miatti riasztások

Idén szeptember végéig összesen 697 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. 161-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést, 14-en pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok miatt keletkezhet szén-monoxid. 

Elegendő friss levegő

Fontos, hogy biztosítson mindenki elegendő friss levegőt a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és helyezzen el ezektől másfél méterre, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Kiemelt kép: Illusztráció