A lopásokból élő Tóth József nem volt igazán körmönfont bűnöző, hiszen a lovaskocsijának keréknyoma egészen a háza udvaráig vezette a nyomozókat. Kara Pálnak egy kukoricarakás miatt kellett meghalnia. Újranyitottuk egy drámai eset aktáját abból a korból, amikor még volt halálbüntetés Magyarországon.

Az árulkodó keréknyom

1971. október 4. reggele volt, amikor a kecskeméti téesz egyik üzemegységében holtan találták Kara Pált, a szövetkezet 64 éves mezőőrét. A nyomozók egy cikkcakkos, fűrészfog rajzolatú első keréknyomot találtak a helyszínen, amely egyenesen egy kukoricatáblába vezetett. A nyomszakértők gippszel kiöntötték a keréknyomokat, már „csak” azt kellett megtalálni, hogy a környéken kinek van hasonló kerékbordázatú szekere. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Meg sem álltak a ház udvaráig

Ennek a nyomnak és a lakosság segítségének is volt köszönhető, hogy a rendőrök pár órával a holttest felfedezése után már eljutottak Tóth József kecskeméti házának udvarára, ahol a lovaskocsi gumikerekeinek bordázata megyegyezett a tetthelyen rögzített nyomokkal. A kocsin ráadásul olyan vérnyomokat találtak, amely vércsoport szempontjából megegyezett a megölt mezőőr vérével.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szekérrel ment kukoricát lopni…

Tóth Józsefnek már volt dolga a rendőrséggel, miután leginkább lopásokból próbálta meg fenntartani magát és a családját. Október 3-án vasárnap befogta a lovakat a szekérbe és elindult a határba, kukoricát szerezni. Már jócskán megrakta a kocsit, amikor szinte belebotlott egy kukoricarakásba. Ezért, ahogy az első szállítmánnyal hazatért, és lerakodott, mindjárt indult is vissza az otthagyott kukoricáért.

Előbukkant a mezőőr

Egy másik kocsival, valamint feleségével és mostohalányával, Máriával együtt vágott neki a nyolc kilométeres útnak. Mire odaértek, besötétedett. Rakodni kezdtek, amikor egyszer csak váratlanul lövés dörrent. Tóth József felugrott a szekérre és gyorsan el szeretett volna hajtani. A lövés ekkor megismétlődött, sőt, most már egészen közelről hallatszott, aztán előbukkant Kara Pál is, és felelősségre vonta a kukoricatolvajt.

Kapanyéllel, puskával ütötte-verte az idős férfit

Az éjjeliőr nem akarta futni hagyni Tóthot, ragaszkodott hozzá, hogy bemenjenek a téeszbe és hivatalosan is rögzítsék a lopás tényét. Tóth a vitatkozás közepette megragadta és a földre teperte Kara Pált, majd egy kapanyéllel ütötte. Vadászpuskáját kicsavarta a kezéből, kettétörte a térdén, majd addig verte vele az éjjeliőrt, amíg úgy látta, hogy van benne élet.

Ő nem lehet gyilkos, hiszen otthon tévézett

Tóth a kihallgatásán a bizonyítékok fényében nem éppen sziklaszilárd alibit próbált biztosítani magának. Azt mondta, hogy a Rózsa Sándort nézte a tévében, ezért nem lehetett ő a gyilkos. A nyomozóknak az is fura volt, hogy Tóth nem is emlékezett a film tartalmára.

Felesége és nevelt lánya is cinkosai voltak

Az eljárás során bebizonyosodott, hogy a mezőőr megölésében Tóthné és Mária is segített a családfőnek. A Bács-Kiskun megyei bíróság Tóth Józsefet nyereségvágyból elkövetett emberölésért halálra, Tóth Józsefnét 15 évi szabadságvesztésre, a fiatalkorú B. Máriát pedig 3 és fél évi szabadságvesztésre ítélte.

Három nap, két akasztás

Ebben az évben összesen hat köztörvényes bűnözőt akasztottak fel Magyarországon. Tóth Józsefet mindössze három nappal az emődi családirtó, Csapkó János előtt, 1972. július 8-án végezték ki Kecskeméten. Kérek még ilyen Újranyitott aktát! Klikk ide!

Kiemelt kép: illusztráció, Forrás: Foertepan.hu/Kékvillogó.hu grafika