Hamis állatútlevelekkel próbált öt kölyökkutyát Németországba juttatni egy román nő, akinek az autóját a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Komárom-Esztergom vármegyénél ellenőrizték.

Rutinellenőrzést tartottak

Moldovából Németországba tartott az a román autós, akit az M1-es autópálya Concó pihenőjébe kísértek ki a pénzügyőrök rutinellenőrzésre. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rozsdás ketrecekben

Az autó csomagterében, két rozsdás ketrecben öt Golden Retriever jellegű kutya utazott. A pénzügyőrök ellenőrizték az állatok szállítására és utazására vonatkozó szabályokat, amelyen a kisállatútlevelek hamar fennakadtak.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Házilag készített útlevél

Jól látható volt ugyanis, hogy azok vélhetően színes nyomtatóval készülhettek házilag. Az is látható volt, hogy az útlevél szerint felnőtt korú kutyák még igencsak kölykök, amit a későbbi állatorvosi vizsgálat is igazolt.

Megtiltották

Az egyenruhások értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, aki megállapította, hogy az ebeknek oltásuk, csipjük és eredeti okmányuk sincs. A hamis papírokat lefoglalta és az állatok utazását megtiltotta. A sofőr egyedül utazott tovább, egy hazai alapítvány pedig befogadta a kölyköket.

Ló, rigó, macskák is

A NAV közölte, hogy a Bevetési Igazgatóság pénzügyőrei Nyugat-Magyarországon 2023-ban 32 kölyökkutya kereskedelmét hiúsították meg. De csak az elmúlt évben lovat, fenyőrigót, tengelic madarat és macskákat is találtak már szolgálat közben a járőreik.

Kukába dobta

Szintén beszámolt arról a Kékvillogó.hu, hogy szemeteszsákba csomagolta, majd egyszerűen a kukába dobta idős kutyáját egy erzsébetvárosi nő. A 16 éves Rozi ezután órákig küzdött az életéért.

Nyüszített

Az egyik lakó – munkába menet – már délelőtt hallotta a nyüszítést, ám végül csak délután fedezték fel az állatot. „A második kukában legalul találták meg. Az volt a szerencse, hogy könnyű szemetes volt rajta, ami valószínűleg órák óta rajta volt, és szegényke már alig élt” – mondta az egyik lakó.

Tagadta, hogy övé a kutya

A megtalálók azonnal értesítették a rendőröket. A kutya 70 éves gazdája először tudomást sem akart venni a történtekről és a rendőrökről. „Másfél óráig be se engedte őket, majd azt mondta, az nem az ő kutyája” – árulta el a szomszéd.

Ellentmondások

Végül a kutya chipjét leolvasva állapították meg, hogy ő a tulajdonos. A szemtanúk szerint a nő ellentmondásokba keveredett és zavartan viselkedett, a tettére pedig nem tudott magyarázatot adni. A rendőrök eljárást indítottak ellene, illetve kórházba vitték, ahonnan azóta sem engedték haza. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Videón a kutyusok

Kiemelt kép: őket akarták Németországba szállítani – fotó: NAV