A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tett feljelentést még 2021 évelején, miután a gerendási Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság területén általuk kihelyezett vadkamerák illegális madárbefogásokat rögzítettek.

Hurkot szorított a madarak nyakára

A felvételeken jól látszott, hogy egy vadász egerészölyveket fogott be egy ládacsapdába, majd az elejtett madarak nyakára hurkot szorított, és egy bottal húzta ki őket, majd azokat magával vitte. Az esetek 2020 októberétől 2020. év végéig történtek, a videók alapján nyolc alkalommal. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

El is pusztulhattak volna

A lefolytatott eljárásban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztály megállapította, a rókák befogására alkalmas nagyméretű ládacsapdákat a terület hivatásos vadásza helyezte ki az erdőben. Majd ahelyett, hogy a csapdába esett egerészölyveket elengedte volna, a madarakat fojtóhurok segítségével magával vitte. Az eszköz alkalmazásával a madaraknak sérülést okozhatott, s nem egy esetben az állat ettől el is pusztulhatott volna.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Védett faj

A csapdába esett madarak egerészölyvek (Buteo buteo), amik védett fajnak minősülnek, és egyedenként 25 000 forintos eszmei értékkel bírnak. A nyolc állat vonatkozásában ez 200 000 forint. A hivatásos vadász által elkövetett bűncselekmény természetkárosítás, aminek a büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés.   

Nem ismerte el

Az 57 éves férfit a KR NNI környezeti bűnözés elleni nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki, vallomást tett, de a terhére rótt természetkárosítást nem ismerte el. Szabadlábon védekezik.

Vádemelés jöhet

A KR NNI a hivatásos vadásszal szemben beszerzett minden olyan bizonyítékot, mely a férfi bűnösségét alátámasztja. A nyomozás befejezésével az iratokat vádemelési célból megküldte a Békéscsabai Járási Ügyészségnek.                   

Videó is van:

Védett madárra lőtt

Amint azt a Kékvillogó is megírta egy külföldi férfi védett madarat lőtt le, amely miatt félmillió forint kár megtérítése érdekében indított pert vele szemben a Pest Megyei Főügyészség. A környezeti és természeti értékeket a magyar jogrendszer alapjogi szinten védi. A természetben, élő egyedekben okozott pusztítás – gyakori – visszafordíthatatlansága miatt, aki kárt okoz, azt nemcsak büntetőjogi felelősség terhelheti, hanem a természet védelméről szóló törvény szerint a kárt is köteles megtéríteni.

Madarakra vadászott

Ebben az esetben egy férfi munkavállalás céljából érkezett Magyarországra 2021-ben. Akkoriban vásárolt egy légpuskát és lövedékeket, továbbá egy csúzlit acélgolyókkal együtt, abból a célból, hogy madarakra vadásszon. Tavasszal szintén külföldi ismerőseivel elhatározták, hogy Nagykőrös környékén autóznak egyet.

Lelőtte a védett madarat

A férfi magával vitte a légpuskáját is. Menet közben meglátott egy villanyvezetéken ülő színes madarat, ezért a hátsó ülésen ülve az ablaküveget leengedte, és a járműből kihajolva célzott lövést adott le.

Elpusztult

A madár a lövéstől elpusztult és leesett a földre. A férfi felvette, a jármű csomagterébe tette, majd elindultak hazafelé, amikor a területi vadásztársaság tagjai megállították és rendőri intézkedést kértek.

Nyomozás indult

A férfival szemben természetkárosítás bűntette miatt nyomozás indult, amely során megállapították, hogy a lelőtt madár szalakóta (coracias garrulus) volt, amely fokozottan védett madárfajnak minősül. A madár természetvédelmi értéke 500 000 forint.

Védett természeti érték

A férfi cselekménye következtében fokozottan védett természeti érték pusztult el, ezért a Pest Megyei Főügyészség közérdekvédelmi jogkörében a természeti kár megtérítése érdekében pert indított vele szemben a Nagykőrösi Járásbíróságon.

Héja fiókákat loptak ki a fészekből

Amint azt portálunk is megírta még három évvel ezelőtt indult egy a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén történt károkozás miatt: tizenhárom embert gyanúsítanak azzal, hogy héjafiókákat lopott. Még 2019-ben bejelentés érkezett arról, hogy a vadon élő populációt jelentős kár érte, ugyanis a fokozottan védett állatfajokhoz sorolt ragadozómadarak fészkeit ismeretlenek fosztogatják, és kilopják belőle a fiókákat. 

Elfogták őket

Az elkövetőket 2020 májusában Tahitótfalu külterületén tetten érték. A három férfit és egy nőt akkor fogták el, amikor a 30 méter magas fák koronáján lévő fészkekből a párhetes héjafiókákat vették ki.        

Kutatás

A nyomozók a gyanúsítottaknál tartott kutatások során laptopokat és mobiltelefonokat foglaltak le, majd további 9 embert fogtak el.

Ez volt a céljuk

Mint az a rendőrök számára a nyomozás során világossá vált, a ragadozómadarak megszerzésével az elkövetők célja az illegális solymászat volt. A madarakat kisebb állatok elejtésére trenírozták. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: police.hu