Egy külföldi férfi védett madarat lőtt le, amely miatt félmillió forint kár megtérítése érdekében indított pert vele szemben a Pest Megyei Főügyészség.

Az okozott kár megfizetése

A környezeti és természeti értékeket a magyar jogrendszer alapjogi szinten védi. A természetben, élő egyedekben okozott pusztítás – gyakori – visszafordíthatatlansága miatt, aki kárt okoz, azt nemcsak büntetőjogi felelősség terhelheti, hanem a természet védelméről szóló törvény szerint a kárt is köteles megtéríteni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Madarakra vadászott

Jelen esetben egy férfi munkavállalás céljából érkezett Magyarországra 2021-ben. Akkoriban vásárolt egy légpuskát és lövedékeket, továbbá egy csúzlit acélgolyókkal együtt, abból a célból, hogy madarakra vadásszon. Tavasszal szintén külföldi ismerőseivel elhatározták, hogy Nagykőrös környékén autóznak egyet.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Lelőtte a védett madarat

A férfi magával vitte a légpuskáját is. Menet közben meglátott egy villanyvezetéken ülő színes madarat, ezért a hátsó ülésen ülve az ablaküveget leengedte, és a járműből kihajolva célzott lövést adott le.

Elpusztult

A madár a lövéstől elpusztult és leesett a földre. A férfi felvette, a jármű csomagterébe tette, majd elindultak hazafelé, amikor a területi vadásztársaság tagjai megállították és rendőri intézkedést kértek.

Nyomozás indult

A férfival szemben természetkárosítás bűntette miatt nyomozás indult, amely során megállapították, hogy a lelőtt madár szalakóta (coracias garrulus) volt, amely fokozottan védett madárfajnak minősül. A madár természetvédelmi értéke 500 000 forint.

Védett természeti érték

A férfi cselekménye következtében fokozottan védett természeti érték pusztult el, ezért a Pest Megyei Főügyészség közérdekvédelmi jogkörében a természeti kár megtérítése érdekében pert indított vele szemben a Nagykőrösi Járásbíróságon.

Héja fiókákat loptak ki a fészekből

Amint azt portálunk is megírta még három évvel ezelőtt indult egy a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén történt károkozás miatt: tizenhárom embert gyanúsítanak azzal, hogy héjafiókákat lopott. Még 2019-ben bejelentés érkezett arról, hogy a vadon élő populációt jelentős kár érte, ugyanis a fokozottan védett állatfajokhoz sorolt ragadozómadarak fészkeit ismeretlenek fosztogatják, és kilopják belőle a fiókákat. 

Elfogták őket

Az elkövetőket 2020 májusában Tahitótfalu külterületén tetten érték. A három férfit és egy nőt akkor fogták el, amikor a 30 méter magas fák koronáján lévő fészkekből a párhetes héjafiókákat vették ki.        

Kutatás

A nyomozók a gyanúsítottaknál tartott kutatások során laptopokat és mobiltelefonokat foglaltak le, majd további 9 embert fogtak el.

Ez volt a céljuk

Mint az a rendőrök számára a nyomozás során világossá vált, a ragadozómadarak megszerzésével az elkövetők célja az illegális solymászat volt. A madarakat kisebb állatok elejtésére trenírozták. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Wikipédia