A Fővárosi Törvényszék megtagadta az európai elfogatóparancs végrehajtását és 2022. december 16-ig elrendelte az ideiglenes végrehajtási letartóztatását annak a magyar állampolgárnak, akit a veronai buszbaleset kapcsán indult büntetőügyben kiszabott szabadságvesztés végrehajtása miatt kerestek az olasz hatóságok.

A férfi ellen a Veronai Bíróságon működő Ügyészségi Hivatal bocsátott ki európai elfogatóparancsot a veronai buszbaleset kapcsán közúti emberölés bűncselekmény miatt kiszabott 6 év szabadságvesztés büntetés végrehajtása miatt. A Velencei Fellebbviteli Bíróság 2022. január 11- én jogerőre emelkedett ítélete szerint a férfi 2017. január 20-án az esti órákban 55 személlyel a fedélzeten autóbusszal közlekedett egy olaszországi autósztrádán. Vezetés közben a sofőr elaludt és elvesztette a kontrollt a jármű felett. Az autóbusz ennek hatására letért a füves területre és végül a nekiütközött az autópálya felhajtó felüljáró tartópillérének, majd kigyulladt. A balesetben 18 ember halt meg, többnyire gimnazisták. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A kiadatás kérdése

Az ügyészség indítványában kérte, hogy a bíróság tagadja meg az európai elfogatóparancs végrehajtását és egyidejűleg rendelje el a terhelt ideiglenes végrehajtási letartóztatását. A terhelt ügyvédje ehhez csatlakozva – a férfi személyi és egzisztenciális körülményeire hivatkozva – enyhébb kényszerintézkedés, ideiglenes végrehajtási bűnügyi felügyelet elrendelését indítványozta.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Magyarországon akarja letölteni a büntetését

A férfi a tárgyaláson úgy nyilatkozott, hogy nem egyezik bele az átadásába és büntetését Magyarországon szeretné letölteni. A bíróság az európai elfogatóparancs végrehajtását – a férfi kérésére figyelemmel – megtagadta, egyben elrendeltette ideiglenes végrehajtási letartóztatását.

Ideiglenes letartóztatás

A bíróság ideiglenes végrehajtási letartóztatását rendelte el, mert álláspontja szerint az enyhébb kényszerintézkedés a fenti veszély kiküszöbölésére nem alkalmas. Az ügyész a végzést tudomásul vette, a terhelt és a védője fellebbezést jelentett be.

Még nincs vége

Az ügynek azonban ezzel még nincs vége, ugyanis az olasz bíróság közúti emberölésben találta bűnösnek a férfit, ám ilyen kategória nincs a magyar jogrendben. Egy magyar bíróság „halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés” miatt küldhetné rács mögé, ám még azt is el kell döntenie a bíróságnak, milyen fokozatú büntetés-végrehajtási intézetbe – börtönbe vagy fegyházba – kerüljön majd a buszsofőr, az olasz ítéletet ebből a szempontból is adaptálni kell, írja az rtl.hu.

Decemberben folytatódik

Ezen kérdések eldöntésére december közepén új tárgyaláson kerülhet sor, addig meg kell hogy érkezzenek Olaszországból az ügy iratai. A szerdai tárgyaláson jelen voltak a halálos áldozatok hozzátartozói, akik felháborodtak azon, hogy a férfi továbbra sem kért bocsánatot, de még csak nem is nézett rájuk. Arcpirítónak nevezték, hogy arra hivatkozva, hogy három unokája nevelésében szerepet vállalt, azt kérte, hadd maradhasson házi őrizetben. Ezt a bíróság elutasította és letartóztatásba helyezte a férfit. V. János soha nem vallotta magát bűnösnek, a tragédia óta eltelt egyszer sem kért bocsánatot.

Nem kért bocsánatot

A szerdai tárgyaláson jelen voltak a halálos áldozatok szülei, akik felháborodtak azon, hogy a férfi továbbra sem kért bocsánatot, de még csak nem is nézett rájuk.  Arcpirítónak nevezték, hogy arra hivatkozva, hogy három unokája nevelésében szerepet vállalt, azt kérte, hadd maradhasson házi őrizetben. Ezt a bíróság elutasította és letartóztatásba helyezte az ügy elítéltjét. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A riport itt nézhető vissza:

Kiemelt kép: Veronai buszbaleset, helyszíni fotó – Forrás: MTI