Apát és fiát gyilkossággal vádolták meg, majd felmentették őket. Erre ők fejenként 50 millió forintot szerettek volna kapni kártérítésként, és 45 milliót meg is kaptak. Miközben természetesen tudták, ami csak évek múlva derült ki: valóban ők ölték meg a kocsmából hazatérő Gyurcsó Jánost. A hihetetlen összeget pár év alatt elverték, aztán jöhetett a közmunka. Itt az évszázad átverésének minden részlete, újranyitottuk az aktát!

45 milliót kérnek tőlük vissza

Mint ahogyan arról a Kékvillogó.hu is beszámolt, visszaköveteli az állam a 45 millió forintos kártérítést attól a férfitől és fiától, akiket korábban elítéltek és börtönbe zártak gyilkosság miatt, majd hatéves raboskodás után kiengedték őket, három éve pedig újra elítélték. A hír kapcsán „feltúrtuk” a 22 éve történt emberölési ügy aktáit. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Akkor még úgy tűnt, jó napja van

Burka Ferencet és fiát, ifjabb Burka Ferencet 2002-ben ítélték el nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt, miután a vád szerint 1999 márciusában a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán megöltek egy Gyurcsó János nevű férfit, akivel előző este, március 4-én együtt ittak. A vizsgálat adatai szerint az áldozat előző nap kapta kézhez 12 500 forintos járandóságát, ami után többször is beült játékgépezni a helyi kocsmába. Ekkor még úgy tűnt, jó napja van, hiszen kétszer is bezsebelte a főnyereményt. Ez ugyan nem volt nagy összeg, de helyi viszonylatban jelentősnek számított.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Aztán megölték

Az 55 éves Gyurcsó Jánost másnap saját házának udvarán találták vérbe fagyva. Ifjabb Burkát már másnap bevitték a rendőrök, apja pedig két héttel később „követte”. A két gyanúsított előzetes letartóztatásba került, majd három évvel később 13 és 15 év fegyházbüntetésre ítélték őket úgy, hogy nem volt egyetlen közvetlen bizonyíték sem ellenük. Ez az ítélet még nem volt jogerős.

A tettes hidegvérrel ölt, meg sem izzadt

Az ügyész „jellegzetesen cigány” elkövetési módnak tekintette, hogy a feltételezett tettesek elégethették a gyilkosságkor viselt gumicsizmát, és hogy Burkáék másnap kimosták a ruháikat. A gyilkosság másnapján a rendőrök szagkereső kutyával mentek az utcába, ahol Burkáék is laktak. Ekkor már a faluban elterjedtek azok a pletykák, hogy Gyurcsó Jánost ők ölték meg. A kutyás szagazonosítás a dokumentumok szerint azért nem hozott eredményt, mert a tettes olyan hidegvérrel ölt, hogy még csak nem is verejtékezett, így nem hagyott hátra szagmintát.

Hol a gyilkos eszköz?

A bizonyítási eljárás során ugyan merültek fel bizonyítékok Burkáékkal szemben, de kétséget kizáróan nem lehetett megállapítani, hogy ők ölték meg Gyurcsó Jánost. A büntetőjogban ugyanis kevés az, hogy bizonyos személy(ek) elkövethették a bűncselekményt. Akkor születhet elmarasztaló ítélet, ha csak ők lehettek a tettesek, más nem. Ehhez képest még az az eszköz sem került elő, amivel a férfit megölték, beismerő vallomásról pedig szó sem volt.

Fejenként 50 milliót akartak

Burkáékat végül hat év előzetes letartóztatás után kiengedték. A két férfi hazatért Újszentmargitára, és beperelték a magyar államot az ártatlanul bent töltött évekért. Fejenként ötvenmilliót akartak, de végül 20 és 25 milliót, vagyis összesen 45 milliót kaptak. Ezzel az állam minden idők eddigi legnagyobb kártalanítási összegét ítélte meg nekik.

Megígérték, hogy a családra költik

„A gyerekek és az én fájdalmamat nem lehet még ennyi pénzzel sem megfizetni” – mondta akkor ifjabb Burka az Amerikai Magyar Népszava újságírójának. Burkát az előzetesben töltött idő alatt otthagyta a felesége két gyerekével együtt. A két férfi megígérte, hogy a kapott pénzt a családjukra és a gyermekeikre fogják fordítani.

Nyugati kocsi helyett közmunka

Ez azonban nem így történt: a 45 millió a helyi kocsmáros szerint két év alatt elment. Volt olyan, hogy az idősebb Burka egy kötegnyi tízezressel ment nyerőgépezni, bár a lakásukat is felújították. Nyugati autójuk is volt, de az összeggel valószínűleg tényleg nem bánhattak jól, mert 2013-ban a férfi már közmunkásként dolgozott.

Családtagok buktatták le őket

A 2013 azért is fontos évszám, mert a rendőrség egy szemétlerakóban ekkor talált egy antennát, amiről kiderült, hogy Burkáék azt lopták el Gyurcsó János házából, akinek egyébként a pénze az asztalon maradt. Burkáék fejére az hozhatta ekkor a bajt, hogy családtagjaikkal összerúgták a port, és ellenük vallottak az akkor is már 14 éve történt gyilkossággal kapcsolatban. Vagyis Ferencék valakinek elmondhatták, mit tettek, ami az idő elteltével mindig az egyik legnagyobb kockázati tényező a lebukás szempontjából.

Miből lehetne visszafizetni?

2019-ben az idősebb Burkát 9 év, a fiát pedig 7 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság Gyurcsó János megöléséért. Az állam most azért követeli vissza a pénzt, mert Burka Ferencék „jogalap nélkül gazdagodtak meg”. Egyikük ügyvédje szerint azonban az állam ezzel a „kérésével” már kicsúszott a határidőből. A pénzből pedig egyébként sem maradt egy fillér sem.

Legközelebb 150 milliót kér

„Miért fizetném vissza? Ártatlanul ültem, és most is az vagyok” – háborodott fel Burka Ferenc korábban, még azelőtt, hogy végül valóben elítélték volna őt és a fiát. Akkor azt is hozzátette, hogy ha megvádolják, akkor nem 45, hanem 150 millió forint kártalanítást fognak kapni az államtól. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Burka Ferenc – Forrás: Youtube/Hírtv