Burka Ferenc és a fia indokolatlan büntetés miatt itthon a valaha megítélt legmagasabb állami kártalanítást kapta, ám végül apát és fiát mégis elítélték, az állam pedig kéri vissza a 20 millió forintot.

22 éve húzódó ügy

Az apa-fia párosnak megítélt kártalanítási összeg a valaha megítélt legmagasabb összeg, amit Magyarországon adta, az állam azonban a pénzt követeli vissza a tiszadadai férfitől, az ügy már lassan 22 éve húzódik. Az ügy kapcsán a Telex azt írja, Burka Ferenc „jogalap nélkül gazdagodott meg”, miután a férfi egy 2006-os ítélet szerint egy 1999-es gyilkosság vádlottjaként hat évet töltött ártatlanul előzetes letartóztatásban, ezért később beperelte az államot, majd 20 millió forintot meg is ítéltek neki. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Alvó férfira támadtak rá

Az ügy tehát egészen 1999 márciusáig nyúlik vissza, amikor Újszentmargitán rátámadtak az alvó áldozatra, Gyurcsó Jánosra, akit a vád szerint betonvassal olyan brutálisan bántalmazták, hogy belehalt a sérüléseibe. A férfi házáról mindössze egy háromezer forint értékű tetőantenna tűnt el.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

2000-ben kezdték tárgyalni

Az ügyet ezt követően 2000 áprilisában kezdték el tárgyalni, majd pedig 2002-ben született meg az elsőfokú ítélet, egy évvel később azonban a másodfokon döntést hozó Szegedi Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot.

Felmentették őket

Ezután 2005-ben az érintetteket felmentették bizonyítottság hiányában, egy évvel később pedig a Debreceni Ítélőtábla másodfokú végzésében helybenhagyta a felmentő határozatot.

Kártalanítás

Ezt követően néhány hónap elteltével apa és fia pert indítottak az állam ellen, kártalanítás címen 50-50 millió forintot kértek. Végül 2007 elején az apa 20, míg a fia 25 millió forintot kapott. Indokolatlan büntetés miatt máig ez a legmagasabb valaha megítélt összeg itthon.

Semmi nem maradt a pénzből

A Telex úgy tudja a pénzből mára egy forint sem maradt. Az állam azonban most ezt az összeget követeli vissza, ugyanis nyolc év után ugyanis apa és fia újabb idézést kapott, mivel olyan új bizonyítékok kerültek elő, melyek miatt a Debreceni Ítélőtábla 2016-ban perújítást rendelt el Burkáék ügyében.

Végül mégis elítélték őket

Közel két év után a jogerősen egyszer már felmentett, majd kártalanított apa-fia páros ellen hozott ítéletet hatályon kívül helyezték és 2018. szeptemberében Burka Ferencet jogerősen 9 évre, míg a fiát, fiatalabb Burka Ferencet 7 év fegyházbüntetésre ítélték.

Önként jelentkezett

Idősebb Burka Ferenc egyébként 2019 januárjában önként jelentkezett a hatóságoknál, hogy letöltse büntetése hátralévő részét, de máig nem szabadult, időközben pedig a bíróság kimondta, hogy feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

Követeli az állam a pénzt

A kártalanítás visszakövetelése ügyben pedig évekig nem történ semmi, Burka László ügyvédje az ügykapcsán ezt mondta: “Mígnem ügyfelem idén januárban kapott egy fizetési meghagyást a magyar államtól, hogy ‘jogalap nélküli gazdagodás visszafizetése’ címén fizesse vissza az államnak a 20 millió forint kártalanítást.”

Határidőn túl?

Azzal, hogy a büntetőügyben kimondták a két férfi bűnösségét, a kártalanításról szóló polgári perben is megnyílt a perújítás lehetősége, de ez csak a büntetőügyben hozott jogerős ítélettől számított hat hónapon belül lehetséges. Ez pedig már bőven lejárt, a védő éppen ezért kereseti ellenkérelmet adott be, ennek ellenére tárgyalást várhatóan így is hamarosan kitűzik a Debreceni Járásbíróságon, írja a lap. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Burka Ferenc – Forrás: YouTube