Amint arról a napokban beszámoltunk, furcsa örökbefogadási eljárás zajlott le Pest megyében. Egy brit-afgán házaspár elrabolhatott el egy öthónapos kislányt a gyermek ócsai nevelőszüleitől. A gyermeket azóta körözik, a szakértő szerint az ügy furcsasága, hogy a külföldi házaspárt azonban nem keresi a rendőrség. Akár korrupció is állhat az ügy hátterében. 

Lemondott róla az édesanyja

Kitti tavaly, augusztus 18-án, a budapesti Péterfy utcai kórházban jött világra. Édesanyja nem akarta a gyermeket, már születése előtt lemondott róla. Egy brit férfi, és a házasság jogán szintén brit állampolgárságú, afgán származású nő jelentkezett be a kislányért, akik korábban már fogadta örökbe magyar gyermeket. 

Látni szerették volna a gyermeket

A kislányt az eljárásig egy családnál helyezték el Ócsán. A nevelőszülőket karácsony előtt értesítettek, a leendő örökbefogadók szeretnék látni a kislányt. És ha már meglátogatták, magukkal is vitték.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem zárult le az eljárás

Ekkor még nem zárult le a gyermek átadásához szükséges hivatalos eljárás. A titkos örökbefogadók meghallgatása ugyanis még meg sem történt az eljárásban. Vagyis a külföldi pár szabályellenesen vette magához a csecsemőt és vitte magával – írta a Magyar Nemzet. 

Nem körözik az örökbefogadókat

A lap úgy tudja, Kitti édesanyja rosszul töltötte ki a gyermekéről szóló lemondó nyilatkozatot, s emiatt a dokumentum érvénytelenné vált. A rendőrség jelenleg csak a gyermeket körözi eltűnés miatt, pedig pontosan tudják, kiknél, hol lehet a kislány.

Megszólalt a szakértő

„Egy rutinos, hivatásos nevelőszülő engedély nélkül nem adta volna ki a csecsemőt senkinek. Teljesen kizárt, hogy ismerte volna a brit párt, egyértelműen a gyermek elhelyezéséről döntő hatóság engedélyezte a láthatást” – mondta a Blikknek Orosz István nyugalmazott rendőr alezredes, aki a szervezett bűnözés elleni osztály vezetőjeként több emberrablási ügyben is nyomozott. 

Külföldre vihették

A nyugalmazott rendőr szerint a schengeni határőrizeti rendszer alapján a brit pár ellenőrzés nélkül vihette ki a határon a babát, és „ha van elég pénzük egy magánrepülőgép bérlésére, akkor akár a kontinensről is kivihették már Kittit. A nagy kérdés, hogy ha ezt jogellenesen tették meg, akkor miért nincs ott a képük a világ összes rendőrállomásának falán”.

Korrupció is lehet a háttérben

Ilyen esetekben a szakértő szerint az a protokoll, hogy nemcsak a gyermeket, azokat is keresi a hatóság, akikkel a gyermek lehet. Mivel ilyen körözés nincs, rengeteg a rejtély az ügyben. Mivel büntetőeljárás nem folyik ellenük, ez arra utal, valaki óriási hibát vétett: a magyar gyámügyi rendszer kapott óriási léket, nagy valószínűséggel belülről, és persze a korrupció lehetősége sem kizárt.

Minden gyerek egy újabb eljárás

Hiába vett már részt egy pár örökbefogadási eljárásban, minden újabb örökbe fogadott gyermek esetében újra végig kell zongorázni ezeket a kötelező ellenőrzéseket. Vagyis erről a brit örökbefogadóknak is tudniuk kellett volna, újabb rejtély, miként lehetett az, hogy enélkül vitték el a babát.

Évekig is eltarthat egy örökbefogadási ügy

Egy örökbefogadási eljárás nem egyszerű, akár évekig is eltarthat. Magyarországon az örökbefogadás intézményét szigorú törvényi szabályozás rendszerezi, számos feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy a jelentkezők családjukba fogadhassanak egy gyermeket. 

Alkalmassági vizsgálatok

A házaspárok alkalmasságát a lakhely szerint illetékes Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat állapítja meg: egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálat, környezettanulmány vár azokra, akik adoptálni szeretnének egy gyermeket. 

Kiemelt kép: illusztráció