6 napon keresztül figyelik a rendőrök a vasúti átjárókban közlekedő autósokat, valamint a mozgó vonatokra szabálytalanul felszálló utasokat. A nemzetközi akció keretében tartott razziától azt várják, hogy csökkenjenek a vasúti balesetek.

Rendőri ellenőrzés

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A police.hu oldalon megjelent közlemény szerint a rendőrség egységes nemzetközi műveletben vesz részt, a RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált 6. Rail Action Week elnevezésű akcióban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Cél a megelőzés

Az Európai Unió kiemelt hangsúlyt fektet a vasúti közlekedés biztonságának fenntartására és fokozására. Az akció célja, hogy megelőzzék a vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértését, illetve a vasúti jelzőberendezések, a vasúti közlekedés biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen eszközök, valamint az utasok tájékoztatására szolgáló eszközök megrongálását.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Mozgó vonatok

Az ellenőrzéssel szeretnék megelőzni azt is, hogy az utasok a mozgó vonatokra szálljanak fel, illetve le, valamint megelőznék a vasúti közlekedés folytonosságát veszélyeztető jogellenes és tiltott cselekményeket.

Előadásokat tartanak

Az ellenőrzés hetében a nevelési és oktatási intézményekben a vasúti közlekedés biztonságával foglalkozó előadásokkal hívják fel a figyelmet a vasúti közlekedés veszélyeire.

Vonat ütközött egy autóval

Szeptember 5-én, a Kecskemétről Bajára 5:10-kor elindult InterRégió vonat (7809) Kunfehértó közelében egy személygépjárművel ütközött. Az elsődleges információk szerint az autó sofőrje és négy utasa a helyszínen meghalt. 

Heten haltak meg

Később kiderült, az Opel Corsában heten utaztak. Az alkalmi munkásként dolgozók a közeli szőlőbe mentek szüretelni. Mindannyian azonnal szörnyethaltak. Köztük egy házaspár és 23 éves fiuk, aki az autót vezette. A balesetet a sofőr figyelmetlensége okozta.

Az autót maga alá gyűrte a vonat

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt

Baleset Mindszentnél

Április 5-én, kora reggel, Mindszent belterületén, egy kisteherautó ütközött egy vonattal. A baleset bekövetkezésekor a fénysorompó jól működött, a teherautó a tilos jelzés ellenére hajtott a vonat elé, a teherautó utasai közül öten a helyszínen meghaltak. 

Kisiklott a vonat

Az ütközés következtében a kisteherautó megpördült és mintegy 20 méterre a kereszteződéstől állt meg, félig lecsúszva a vasúti töltésről. A vonat pedig kisiklott.

A vonaton 14-en utaztak

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Nem maradt ideje fékezni

Kiskunfélegyházáról Hódmezővásárhelyre tartó motorvonat vezetőjének alig maradt ideje fékezni, amikor az átjáróban váratlanul elé hajtott egy kisteherautó. “A fékhatás így már nem érvényesülhetett” – mondta a baleset után a MÁV szóvivője. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: vasúti baleset Szegednél – Forrás: MTI