Az utóbbi időben megnövekedett a csalási kísérletek száma. A hitelintézet elárulta, milyen módszerekkel próbálkoznak a bűnözők.

Erre irányulnak a támadások

Jogosulatlan tranzakciókra és feltörési kísérletekre hivatkoznak a bűnözők, amikor érzékeny adatokat akarnak kicsikarni az OTP ügyfeleitől. Mostanában egyre gyakrabban történik meg, hogy az embereket csalárd honlapokra irányítják a rossz szándékú személy, valamint eszközeikre távoli elérést biztosító programokat telepítenek, írta meg a Blikk. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindig új módszerekkel próbálkoznak a bűnözők

Az OTP közleményéből kiderül, hogy folyamatosan új módszereket vetnek be a bűnözők céljaik elérése érdekében. A hitelintézet fejlesztésekkel igyekszik elejét venni a támadásoknak.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Figyelmeztetik az ügyfeleiket

A hitelintézet azt kéri az ügyfeleitől, hogy legyenek óvatosak. Az OTP honlapján folyamatosan frissülő oldal tájékoztatja az embereket a rájuk leselkedő veszélyekről.

Ezekre az adatokra pályáznak a csalók

Az OTP szerint a csalók a számla vagy a bankkártya birtokosának nevét, születési helyét, idejét és más személyes adatokat akarják megszerezni. Elkérik az online bankoláshoz szükséges azonosítót, biztonsági kódot és jelszót is.

Soha nem szabad bediktálni ezeket az adatokat

Amikor valaki a bankkártya adatait kéri telefonon, mint a bankkártya száma, lejárati dátuma, vagy a háromjegyű CVC-kódja, akkor jobb megszakítani a hívást. A bankkártya PIN-kódját soha nem fogja kérni a bank telefonon keresztül.

Komoly károkat okozhatnak a csalók

Az illetéktelen személyek jelentős anyagi károkat okozhatnak az áldozataiknak. Éppen ezért a hitelintézet azt kéri, hogy mindenki legyen nagyon óvatos, ha az adatait kérik tőle.

Nemrég csomagküldő cég nevével éltek vissza

Áprilisban arra figyelmeztetett az OTP, hogy a csalók az online piaceterek, közösségi felületek eladóit vették célba. A hirdetésekre jelentkeztek az állítólagos vevők, majd elkérték az eladó e-mail címét. Erre hamis üzenetet küldtek a Foxpost nevében.

Hamis linket küldtek

Az áldozatoknak hamis linket küldtek az elektronikus üzenetben. Az OTP Bank honlapjához hasonló oldal nyílt meg, ahol az internetbanki belépéshez szükséges azonosítókat kérték el. Még az SMS kódot is meg tudták kaparintani.

Ezek is érdekelhetnek!

Érdemes megnézni a levél valódi feladóját

Az elektronikus üzenetek esetén javasolt alaposan ellenőrizni, ki a levél feladója. Gyakran ekkor már kideríthető, hogy egy csalóval van dolga az embernek. Ilyenkor fontos jelenteni az esetet a hitelintézet számára. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: OTP