Az autó tulajdonosa évek óta nem foglalkozott az autójával, viszont a sofőrnek, aki alatt tönkrement az autó, így is felelnie kell a baleset miatt. A hibás Daewoo Matizzal a tulajdonos kiskőrösi ismerőse egy kerékpárost ütött el.

Rossz volt az autó

Kiskőrösnél, a Szent István utcában haladt augusztus 23-án, délután egy jelenleg 47 éves férfi a kölcsönkért Daewoo Matizzal. Amikor a sofőr egy biciklishez ért, meg akarta előzni, de a manőver során a jármű meghibásodott. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Ebben az utcában történt a baleset

Elütötte a biciklist

Amikor az autós megpróbálta megelőzni a biciklist, a jármű irányíthatatlanná vált, és így a kocsi a jobb oldali irányba kezdett el sodródni, majd az útpadkához közelítve elütötte a biciklis asszonyt. Az autó nekicsapódott egy vezetéktartó oszlopnak, a kerékpáros pedig a kocsi és az oszlop betongyámja közé szorult. A baleset következtében az 52 éves nő súlyos sérülést szenvedett.

Nyomoztak az ügyben

Az eset kapcsán nyomozást rendelt el a Kiskőrösi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya, amelynek során kiderült, hogy az autó már hosszú ideje nem volt karbantartva. “A bal oldali alsó lengőkar gömbcsészéjéből a gömbfej kiszakadt, illetve a gumivédő is megsérült, mivel az alkatrészek több hónapon keresztül kenőanyag nélkül üzemeltek” – írja a police.hu.

Gondatlan volt a sofőr

A nyomozás során azt is megállapította az igazságügyi műszaki szakértő, hogy az autó hibái már az elinduláskor is egyértelműen észlelhetőek voltak. Emiatt megállapítást nyert az is, hogy bár a baleset műszaki hiba miatt történt, de az a sofőr gondatlansága miatt következett be.

Kihallgatták a sofőrt

A rendőrök közúti baleset gondatlan okozása miatt gyanúsítottként kihallgatták a 47 éves férfit. Az egyenruhások végül befejezték a nyomozási cselekményeket, majd átadták az iratokat az illetékes ügyészségnek.

Tilos hibás autóval közlekedni

A rendőrség felhívja az oldalán a figyelmet, hogy a KRESZ szabályai szerint a forgalomban csak olyan járművel lehet részt venni, amelynek a műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek a külön jogszabályban meghatározott feltételeknek.

Ez vonatkozik a kölcsönkért autókra is

Az autósoknak a kölcsönkért járművek esetében is ügyelniük kell arra, hogy minden rendben legyen: a sofőröknek kötelességük meggyőződniük arról, hogy az autó főbb berendezései, alkatrészei jól működnek. Hiányosságok esetén tilos elindulni, mivel az alkatrészek meghibásodása balesethez vezethetnek.

Legutóbb a biztonsági öv menthetett volna életet

Tavaly októberben egy autós közlekedett Szécsényfelfalu és Endrefalva között úgy, hogy tisztában volt vele, hogy az előző nap vásárolt autójának a hátsó lengéscsillapítói hibásak voltak. A nő a rossz autó és a kátyús út miatt balesetet szenvedett, egy utasa pedig életét vesztette, mivel nem volt bekötve. Az ügyészség az eset során megállapította, hogy az utas túlélhette volna a szerencsétlenséget, ha használta volna a biztonsági övét. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik