Eleinte a csomagküldő szolgálatok nevében küldtek ki adathalász SMS-eket a csalók, de most e-mailekkel próbálkoznak a rendőrség szerint. A felhasználókat ezúttal a Magyar Posta nevében kiküldött e-mailekkel bombázzák, de ezeknek nem szabad bedőlni.

E-mailekkel vernek át

Felhívást tett közzé a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya a legújabb internetes csalással kapcsolatban, mivel az elkövetők a Magyar Posta nevében küldenek ki adathalász e-maileket a gyanútlan felhasználóknak. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Csomagról írnak

A rendőrség szerint a kétes levelek – amelyeknek az arculati elemei is hasonlítanak a Magyar Postáéra – csomagkézbesítésről értesítik a címzetteket. Az e-mailben egy linkre irányítják át a felhasználókat, ami a nem létező küldemény nyomon követeséhez „szükséges”.

Ez egy átverés

Azok, akik ezekre a linkekre mégis rákattintanak, nagy bajba kerülhetnek, mivel ezek a linkek egy kártékony fájlt töltenek le a számítógépükre, ami képes az adataikat leszívni, majd továbbítani azokat a csalóknak.

Nem szabad bedőlni

Már a megszólítás is gyanús

Ha ezt a levelet elemezzük, hamar észrevehetjük, hogy a szöveg nagyban eltér a hivatalos formától: már a megszólítás is gyanút ébreszthet. A küldő ráadásul egy külföldi e-mail címet használ, aminek semmi köze a Magyar Postához.

Résen kell lenni

Az ilyen jellegű csalásoknál mindig árulkodó, hogyha a feladó neve és az e-mail címe nem egyezik, ugyanis a hivatalos szerveknek a nevei és címei mindig megegyeznek. Ezeknél az átveréseknél azt is érdemes ellenőrizni, hogy tényleg attól a csomagküldő-szolgáltatótól kapjuk-e az értesítést, amelytől a csomagot várjuk.

Nem szabad letölteni semmit sem

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy semmi esetre sem szabad letölteni olyan fájlokat, amelyek személyes-, illetve bankkártyaadatok megadását kérik. Amennyiben a fájl letöltése megkezdődött, azt nem szabad megnyitni, helyette azonnal töröljük!

Szolgáltatók nevében is küldenek leveleket

Mint korábban beszámoltunk róla, a csalók olyan átverésen alapuló e-mailekkel is megpróbálják átverni a felhasználókat, amelyeket a közműszolgáltatók nevében küldenek ki. A csalók weboldalaknak és nyereményjátékoknak álcázott csalással próbálják kinyerni áldozataiktól a személyes- és bankkártyaadataikat.

Tisztítsunk, ha már késő

Abban az esetben, ha valaki már rákattintott az ártalmas linkekre, esetleg le is töltötte azokat, mindenképp érdemes kitakarítania a személyes adatait: javasolt a jelszócsere, de ajánlatos korlátozni a megadott bankkártya elektronikus használatát is. A későbbi átverések elkerülése érdekében egy bankkártyacserén is érdemes lehet elgondolkodnia az áldozatoknak. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay