Halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat egy nővel szemben a Balassagyarmati Járási Ügyészség, mivel a vád szerint a nő a gyorshajtása miatt végzetes kimenetelű balesetet okozott. Bár a nő szabálytalanul közlekedett, a tragédia elkerülhető lett volna, ha az utasa becsatolja a biztonsági övét.

Hibás autóval közlekedett

Az autó tulajdonosa 2020. október 11-én többször is vezette a járgányát Szécsényfelfalu és Endrefalva között, és ezt tette úgy, hogy tisztában volt vele, hogy az előző nap vásárolt autójának a hátsó lengéscsillapítói hibásak voltak. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Endrefalva közelében autózott

Rossz volt az út

A nő vezetését aznap az is akadályozta, hogy az Endrefalva felé vezető úton a mindössze 4,1 méter széles út rossz minőségű volt, több helyen fel volt töredezve és erősen kátyús, nedves és vizes volt. Ezen az úton haladt a négy utasával a nő, amikor a sebességet jelentősen túllépve, 120 km/h sebességgel fordult be egy enyhén balra ívelő útkanyarulatba.

Megcsúszott

A gyorshajtás miatt a nő autója az erős fékezés ellenére megcsúszott, majd a jobb oldalon lecsúszott az úttestről. Az autó az ároknak csapódva a levegőbe emelkedett, a hossztengelye körül többször átfordult, majd 70 méterrel arrébb, az út szélétől mintegy 10 méterre, a tetejére fordulva állt meg egy szántóföldön.

Az egyik utas nem volt bekötve

Az autó pördülése során a bal hátsó ülésen utazó utas kiesett az ablaküvegen keresztül a járműből, és a kocsi ráborult, a fiatalkorú a helyszínen életét vesztette. Az ügyészségi vádirat szerint ez a tragédia azonban elkerülhető lett volna, ha az utas használja a biztonsági övét. A többi utas közül egy súlyosan, míg két másik könnyebben sérült.

Tetejére borult az autó

Fotó: Police.hu

Ezért következett be a baleset

Az ügyészség szerint a balesetet az okozta, hogy a jármű vezetője jelentősen túllépte a megengedett maximális sebességet. Ha ugyanis 90 km/h sebességgel haladt volna, akkor fékezés nélkül be tudta volna venni a kanyart, és a baleset is megelőzhető lett volna.

Túlélhette volna

Azt is megállapították, hogy ha a bal hátul ülő utas becsatolja a biztonsági övét, akkor nem esett volna ki az autó borulása során, és így az utastársaihoz hasonló sérülést szenvedett volna el. Sérülései valószínűleg keletkeztek volna, de túlélhette volna a balesetet.

Mértékes indítvánnyal büntetnék

A nő ügyében az ügyészség mértékes indítványt terjesztett elő, amelynek lényege, hogy ha a nő beismeri bíróság előtt a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, akkor vele szemben már az előkészítő ülésen ítéletet lehet hozni. Az ügyészség a vádiratában arra kérte a bíróságot, hogy ítélje el a nőt egy év fogházra, valamint tiltsa el a járművezetéstől öt évre, valamint kötelezze a 357.460,- Forint bűnügyi költség megfizetésére. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Helyszínelés – Forrás: Police.hu