Néhány évvel ezelőtt, amikor a Bitcoin berobbant a köztudatba, mindenki izgatottan igyekezett minél többet megtudni róla. Mára már sokan rendelkeznek a legfontosabb információkkal, és nagyjából az is kiderült, mire számíthatunk vele kapcsolatban. 

Ha azonban neked még fehér folt a Bitcoin vagy a kriptopiac, akkor cikkünk neked szól!

Eszik-e vagy isszák?

Ez volt az első kriptopénz, amelyik nagy sikert ért el, ezzel pedig megnyitotta az utat a többi kriptovaluta, valamint általában a kriptopiac felvirágzása előtt. Ha téged is érdekel a kriptopiac, sőt, ki is próbálnád, milyen a kriptotőzsdén befektetni, használd a Tradensea szoftvercsomagjait, mert azokkal sokkal könnyebb lesz!

A bitcoin (rövidítése BTC) egy digitális fizetőeszköz, olyannyira, hogy kézzelfoghatóvá nem is tehető (szemben mondjuk a bankszámládon lévő forinttal), csak elektronikusan tárolható, vagy végezhetők vele tranzakciók. Decentralizált pénzről van szó, hiszen nincs egyetlen központi kibocsátó szervezet (kormány, csoport vagy bank), amelyik ellenőrzése alatt tartja, hanem a hétköznapi számítógépeknél sokkal nagyobb teljesítményű gépek állítják elő (úgymond bányásszák), matematikai problémák megoldásán keresztül.

Mi jellemzi a Bitcoint?

A már említett decentralizáció rendkívül meghatározó jellemzője. Azok a számítógépek, amelyek előállítják sem birtokolják, hanem igazából egyszerre mindenki, aki belép a hálózatba. Ebből az következik, hogy senki – legyen akármilyen gazdag vagy nagyhatalmú – sem tudja befolyásolni, ellenőrizni, elvenni vagy odaadni belőle azon kívül, ami a sajátja. 

A hálózat több millió számítógépből áll világszerte, az adatok, tranzakciók is a hálózaton jönnek létre, és tárolódnak, nincs egyetlen központi szerver. Ha valaki bele akarna nyúlni a rendszerbe, a hálózat összes gépén külön-külön meg kellene tennie, ami képtelenség. És emiatt sokkal biztonságosabb ez a független rendszer.

A biztonsághoz még az is hozzátesz, hogy a tranzakciókat eltárolja a rendszer, méghozzá a valaha volt és leendő összeset. Ez a digitális főkönyv maga a blokklánc. 

A blokklánc technológia jelenti a kriptopiac alapját, alfáját és omegáját. Ez teszi lehetővé, hogy a rendszer maradéktalanul átlátható legyen, hiszen minden tranzakció követhető, visszakereshető, méghozzá bárki által. Az viszont, hogy egy bizonyos BTC cím mögött pontosan kicsoda áll, rejtve marad, tehát az átláthatóság mellett a névtelenség is biztosított.

Mennyit ér a bitcoin?

Az aranyhoz kötött valutákkal szemben nincsen mögötte fedezet. Ebből fakadóan annyit ér, amennyire az emberek bíznak benne.

Árfolyama rövidtávon rendkívül ingadozó, vagyis nagy a volatilitása. Hosszútávon viszont folyamatos emelkedésnek vagyunk tanúi: 13 éves fennállása óta a bitcoin megsokszorozta az értékét.

Reméljük, sikerült eloszlatnunk néhány kételyedet a bitcoinnal kapcsolatban, és már tisztábban azzal, mi is ez a dolog! Izgalmas, felfutó terület, érdemes minél tájékozottnak lenni benne, így biztatunk, hogy ne hagyd abba az olvasást ebben a témakörben!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon már 600 ezren olvassák.