Fokozott ellenőrzést végeznek a magyar rendőrök egy nemzetközi művelet keretein belül. A cél a vasúti biztonság növelése.

Ma kezdődik az akció

Mától a RAILPOL, azaz a Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete által koordinált háromnapos akcióra kerül sor. Az abban részt vevő szervezetek november 8-án reggel 7:30-tól egészen november 10-én 7:30-ig végeznek fokozott ellenőrzést a vasutakon. Az akció a “24. 24BLUE Rail Action Day” elnevezést viseli. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez a célja

Elsősorban a személyszállító vonatok rendőri ellenőrzése a cél. Kiemelt figyelmet kapnak a nemzetközi járatok. Nem jelentenek azonban kivételt a belföldi járatok sem.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezt ellenőrzik még a rendőrök

A vasúti határátkelőhelyeken ellenőrzik a vasúti szerelvényeket, azaz a személy- és tehervonatokat egyaránt. Igyekeznek megelőzni az utasok valamint a kalauzok elleni atrocitásokat, adott esetben fellépnek, ha ez szükséges. Kiemelt figyelmet fordítanak az olyan erőszakos cselekedetek elkövetésének megakadályozására, amikor egy közfeladatot ellátó személy vagy hivatalos személy elleni erőszak kockázata áll fenn.

Ezek is érdekelhetnek!

Védik a vagyontárgyakat is

Nem csak a személyi védelemre helyezik a hangsúlyt. Ügyelnek arra is, hogy megelőzzék ebben a három napban a fémlopásokat. Fontos a vasúti infrastruktúra, kiemelten a fém vezetékek védelme.

Küzdenek különféle bűncselekmények ellen is

A rendőrségi közleményből kiderül, hogy az illegális migráció valamint az ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények ellen is küzdenek. Igyekeznek fellépni a kábítószerrel kapcsolatos visszaélés ellen is. Az akció keretein belül megpróbálják megelőzni, adott esetben felderíteni, ha a vasúti kocsikat megrongálják.

A RAILPOL létrejötte

A RAILPOL az angol RAILway POLice szavakból keletkezett mozaikszó, ami magyarra fordítva vasúti rendőrséget jelent. 2004-ben került a szervezet megalapításra. A 2007-es Lisszaboni Szerződés új kihívás elé állította a szervezetet.

Szabad mozgás az EU tagállamai között

A Lisszaboni Szerződés értelmében az uniós polgárok szabadon mozoghatnak az EU határain belül. A RAILPOL ezért céljául tűzte ki, hogy garantálja és megvédje a szabadsághoz, a biztonsághoz és az igazságossághoz való jogokat. A zsebtolvajlás, a vandalizmus és a falfirkálás azonban már nem állnak meg a határokon.

A vasutat a bűnözők is használják

A vasút nem csak a hétköznapi polgárok kedvelt közlekedési eszköze, hanem a bűnözők is előszeretettel használják. Az illegális migráció, az ember-, kábítószer- és lőfegyver-kereskedelem színterei a vonatok is lehetnek, ezt kívánják visszaszorítani az ilyen és hasonló akciókkal. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A szervezet kisfilmje

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: police.hu