Több ok is húzódhat amögött, hogy egy diák még decemberben úgy döntött, felakasztja magát iskolájának mosdójában. Az egyik szervezet úgy látja, nem mehetnek be az intézményekbe azok, akik segíteni tudnának.

Alapvető problémák

A gyermekvédelmi rendszeren javítani kell, a szakembereknek pedig továbbképzésre lenne szükségük, hogy megelőzhetőek legyenek a hasonló tragédiák – jelentette ki a Patent Egyesület munkatársa az ATV híradójának. A Kekvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Rettenetes tragédia

A csatorna azt követően kereste meg a szakembert, hogy – mint korábban mi is beszámoltunk róla – iskolai egyenruhájának nyakkendőjével akasztotta fel magát egy diák a főváros egyik iskolájában.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nyomozás indult

A 12 éves lányra az iskola mosdójában találtak rá. A mentők szóvivője az esettel kapcsolatban azt közölte, életveszélyes állapotban szállították kórházba a gyereket, de az életét már nem sikerült megmenteni. A rendőrség pedig azt közölte, hogy az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indítottak nyomozást.

Belső feszültség emésztheti az öngyilkost

„Érdemes mindig mérlegelni azt, hogy mi járhat annak a hátterében, hogy valakiben olyan intenzív, erős belső feszültség legyen, hogy azt gondolja, hogy az egyetlen út az, hogy önmaga ellen fordult”. Utóbbit már Makai Gábor klinikai szakpszichológus mondja.

Így lehet csökkenteni a veszélyt

Hozzátette, a 12-13-14 éves kor nagyon szenzitívnek számít, érzelmi hullámvasút jellemzi ezt az időszakot. „Próbáljuk megismerni azt, hogy mi zajlik belül. Nagyon nehéz őket persze megközelíteni. A valahova való tartozás és a biztonságérzet…. ezek csökkenthetik a belső feszültséget” – magyarázta.

Ez lenne a megoldás

A Patent Egyesület munkatársa úgy véli, az ilyen esetekből le kell vonni a konzekvenciákat és megelőzni, hogy a jövőben hasonló előfordulhasson. Spronz Júlia szerint a szakembereknek továbbképzésre lenne szükségük, hogy eszközeik legyenek a cselekvésre.

Volna mit javítani

Erra azért van szükség, hogy mert szükséges az ilyen helyzeteket kezelni, mit kezdjenek vele, s egyáltalán az sem biztos, ki tekinthető a gyerekvédelmi jelzőrendszer részének. „Mi úgy látjuk a saját tapasztalatunk alapján, hogy azért ez még mindig nem nagyon olajozottan megy” – fogalmazott.

Nem mehetnek be az iskolába

A szakember hozzátette, az is probléma, hogy azok a szervezetek, amelyek tényleges, hatékony és emberi jogi alapú tudással rendelkeznek, valamint tapasztalattal a képzések területén, azok évek óta nem jutnak be az iskolákba, mert nem kapják meg az ehhez szükséges engedélyeket. A Kekvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

Ha segítség kell

Ha Ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is, vagy keresse fel az ongyilkossagmegelozes.hu-t.

(Kiemelt képünkön az érintett iskola látható, forrás: Google Street View.)