Decemberi sztrókját követően kiengedték a kórházból M. Richárdot. A Dózsa György úti gázoló a Berettyóújfaluban lévő rabkórházban töltötte az elmúlt időszakot és bár úgy tűnik, az állapotát sikerült annyira stabilizálni, hogy kiengedjék az intézményből, a megjelenése rendkívül sokat változott.

Elhagyhatta a kórházat

Kiengedték a kórházból M. Richárdot, akit december végén szállítottak át a börtönből a Berettyóújfaluban lévő rabkórházba, miután sztrókot kapott – tudta meg a 24.hu. A portál értesülését megerősítette a Dózsa György úti tragédia kapcsán elhíresült férfi ügyvédje, Jován László is, aki így fogalmazott:

Nem kap utókezelést

„Valóban kiengedték a kórházból. Nem kap utókezelést és a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben tartózkodik. A héten volt a vesztegetési ügyének a tárgyalása, de annyira rossz állapotban volt, hogy azt kértük, a távollétében tartsák meg – mondta az ügyvéd, aki azt is elárulta, hogy van most a védence.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

60 kilót fogyott

„Rendkívül rossz állapotban van. Egy órát beszéltem vele Skypon, de olyan fájdalmai voltak, hogy többször is meg kellett szakítani. Lelassult a beszéde, és a betegsége óta közel 60 kilót fogyott. Amikor megláttam, alig ismertem meg”– tette hozzá Jován.

Sztórkot kaphatott

M. Richárd sztórkjáról a Kékvillogó számolt be , mint megírták december utolsó napjaiban arról érkeztek a hírek, hogy a férfi meghalt a börtönben, ám később kiderült, nem hunyt el, de súlyos állapotban szállították kórházba. A férfi sztrókot kapott, a fél oldalára lebénult.

Elgyötört állapotban van

Az állapota kapcsán az élletársa szólalt meg a Fókuszban, a nő azt mondta Richárd rendkívül elgyötört állapotban van, ő maga is alig ismert rá.

Nagyon rosszul van

“Ugye, hát én a Skype-on látom őt. Amikor megláttam, azt hittem, eldobom a telefont, mert nem akartam megismerni. Úgy néz ki. Tolókocsi, beszélni tud. Sokszor zavart, többször elesett a cellában… Amikor ő nagyon rosszul volt és nem tudott felkelni az ágyból, két órát várt egy pohár vízre. Megkérte, hogy fordítsák meg, mert nem tudott megfordulni. Szólt délelőtt, este lett megfordítva. Borzasztó állapotban. Amikor bekerült, volt körülbelül 130 kiló. Most 86” – árulta el a műsorban a férfi párja, aki azt is kijelentette, mulasztás történt, s nem látták el megfelelően a férfit, amikor rosszult lett.

Mulasztársól beszél az élettárs

“Van egy szteroidfüggősége, neki kellene kapnia szteroidot, ez is egy halálos betegség. Van neki egy mellékvesekéreg-elégtelensége, ez is egy halálos betegség. Amikor a bv-intézetbe került, őt nem kontrollálták, ő azokat a gyógyszereket kapta, amiket egy évvel ezelőtt is kapott” – részlete M. Richárd egészéségügyi problémáit a nő, a véleményét pedig Mocsai Gergely, az elítélt ügyvédje is osztja.

Vesztegetési ügy

Kötelesség megszegésére és hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés, közokirat-hamisítás és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség M. Richárd és két társa ellen.

2016-ban vonták be a jogosítványát

A Dózsa György úti baleset vádlottjának 2016. áprilisában ideiglenesen bevonták a vezetői engedélyét, és utánképzést írtak elő a számára, mert a közlekedési pontjai elérték a 18 pontos értékhatárt. A vezetői engedély visszaadásának feltétele egy hatórás előadáson való részvétel, feladatsor és a forgalmi vizsga sikeres teljesítése volt.

A könnyebb utat választotta

M. Richárd azonban az ügyészség szerint ezen az előadáson nem kívánt részt venni, hanem – egy közvetítőn keresztül – megkereste a harmadrendű vádlottat, akiről úgy tudta, „hamis vezetői gyakorlatot igazoló dokumentumot” tud készíteni. A vádirat szerint ezen a találkozón M. Richárd azt mondta, hogy bármekkora összeget hajlandó fizetni azért, hogy a vezetői engedélyét soron kívül, és vizsga nélkül visszaszerezhesse.

130-al ment

M. Richárd a vád szerint 2017. május 15-én jogosítvány nélkül, a megengedett 50 km/órás sebességet jelentősen túllépve, 130 km/órás sebességgel haladt a 13. kerületi Dózsa György úton a Kassák Lajos utcai kereszteződés irányába. A Vágány utca felől érkező Citroën, amelynek sofőrje a harmadrendű vádlott, a lámpa zöld jelzése után a Dózsa György útról egy lendületes gyorsítással akart balra kanyarodni a Kassák Lajos utcába.

Nem vette észre a Mercedest

A kanyar szabályos ívét azonban levágta, hogy mielőbb be tudja fejezni a manővert, és így ne akadályozza a szembejövőket. A nagy sebességgel közeledő Mercedest azonban nem vette észre, így az nagy erővel csapódott neki a kanyarodó Citroënnek. A balesetben a kanyarodó autó két utasa, egy 23 és egy 37 éves férfi meghalt, többen pedig súlyosan megsérültek.

3 és fél évet kapott

M. Richárdot végül 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától a Fővárosi Törvényszék. Az eddig letartóztatásban töltött időt beszámítják a büntetésbe.

Megszólaltak az egyik áldozat rokonai

Az ítélethirdetést követően a családtagok, rokonok nagyon csalódottak voltak: az áldozatok hozzátartozói egyszerűen nem értik hogyan enyhíthettek az ítéleten. A baleset egyik áldozatának, egy 24 évesen elhunyt fiatalembernek az apja csalódottságáról, öccse pedig elkeseredett dühéről beszélt az újságíróknak. 

Nem tudják feldolgozni

A család a mai napig nem tudta feldolgozni a tragédiát: elköltöztek korábbi otthonukból is, mert nem bírtak abban a lakásban maradni, ahol korábban együtt éltek. Az apa pedig a mai napig kerüli a Dózsa György út környékét, még bankot is váltott, hogy ne kelljen arra mennie. “Azóta nincs életünk” – mondta.

Nem igazságos

„Nem igazságos az ítélet, többre számítottam” – mondta. Nem érti, hogy „ehette meg” a bíróság, hogy M. Richárd megbánta a tettét. Szerinte ha kikerül a börtönből, ugyanúgy be fog ülni az autóba, ahogy korábban is tette. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: M. Richárd