Két háziorvost is őrizetbe vettek, miután pénzért cserében olyan embereket is védettségi igazolványhoz juttattak, akik egyáltalán nem kaptak koronavírus elleni oltást. Mindkét orvost őrizetbe vették, az egyiknél házkutatást tartottak. Rengeteg pénzt foglaltak le a lakásán.

Elfogták a jánoshalmi háziorvost

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján 2022. március 3-án hajnalban Jánoshalmán fogták el azt az orvost és asszisztensét, akiket védettségi igazolással való visszaéléssel, valamint vesztegetés elfogadásával gyanúsítanak.

Oltás nélkül kaptak igazolványt

A nyomozás adatai szerint a doktornő, valamint asszisztense az elmúlt egy évben közel 2700 oltást rögzített az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér adatbázisába. Számos esetben pénzért cserébe olyan embereket is védettségi igazolványhoz juttattak, akik valójában nem kaptak koronavírus elleni védőoltást.

Az asszisztens rögzítette oltottként

A háziorvos személyesen fogadta a jelentkezőket a rendelőjében, az asszisztense pedig beoltottként rögzítette őket az egészségügyi adatbázisban, így jogosulttá váltak a védettségi igazolványra.

3 millió forintot foglaltak le

Mindkét nő lakásán, illetve a rendelőben is házkutatást tartottak a nyomozók, amely során több mint 3 millió forintot, 1000 eurót, regisztrációs nyilatkozatokat, oltási igazolásokat, oltóanyag-ampullákat, telefonokat és laptopokat, valamint két gépkocsit foglaltak le.

Az orvost őrizetbe vették

A rendőrök mindkettőjüket előállították a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki őket. Az orvost őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatását.

A pácienseket is kihallgatták

A bűncselekménnyel összefüggésben a rendőrök további 10 pácienst, akik anyagi ellenszolgáltatásért oltás nélkül jutottak védettségi igazoláshoz, gyanúsítottként hallgattak ki.  

Bács-Kiskunban is lebukott egy háziorvos

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség pénteki közleménye szerint, szintén alapos a gyanú, hogy egy háziorvos rendszeresen pénzt fogadott el februárban a rendelőjében azért, hogy a COVID-19 vakcina tényleges beadása nélkül igazolja számukra az oltás felvételét.

Őrizetben az orvos

A nyomozók üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel és védettségi igazolvánnyal való visszaéléssel gyanúsították meg a háziorvost, majd őrizetbe vették. A főügyészség pedig bűnismétlés, valamint szökés, elrejtőzés veszélye miatt indítványozta a letartóztatását.

A jánoshalmi házkutatásról a rendőrség az alábbi videót tette közé

Kiemelt kép: Illusztráció