Az elsőfokú ítéletet megváltoztatása után, a korábban kiszabott 1 év 6 hónapos szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztését elvetették, így fogházba kell vonulnia annak a gazdának, akinek a kosa 2020-ban Szentgál környékén megölt két embert. Az ítélet jogerős.

Úgy tűnt, hogy felfüggesztettel megúszhatja

A törvényszék közleménye szerint a Veszprémi Járásbíróság tavaly októberben hozott ítéletet annak a férfinak az ügyében, akinek az elkóborolt kosa 2020 nyarán több embert megtámadott, kettőt pedig halálosan megsebesített.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Állattartásból élt

A bíróság a vádlottat első fokon másfél év, négy évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt és két évre eltiltotta a szarvasmarha-, ló-, sertés-, és juhtartó és -tenyésztő foglalkozástól is.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fellebbezés

Az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztés kiszabásáért fellebbezett. A törvényszék szerint a korábbi döntésnél nem vették kellő súllyal figyelembe, hogy a két elhunyton kívül másokat is megtámadott az állat, valamint azt sem, hogy a vádlott magatartása egynél több ember halálát okozta, ezért helyt adott a fellebbezésnek – közölték.

Így történt a halálos fagyűjtés

A Kekvillogo.hu is megírta, hogy 2020 augusztus 26-án délelőtt két szomszéd, Ildikó és Zoltán, egymástól függetlenül sétált fel a Veszprém megyei Szentgálon található erdőbe. Mindketten fát akartak gyűjteni. 

Kiszabadult a karámból

Ildikóra és Zoltánra egy karámból kiszabadult kos támadt rá. A nő holttestére arccal lefelé találtak rá fél nappal a támadás után. Zoltán pár száz méterre feküdt tőle. Neki a combcsontja, medencecsontja és a bordája is eltört, a lába pedig a teste alá fordult.

Egy járókelő találta meg a sérülteket

Egy gombászó férfi talált rá Ildikóra és Zoltánra, aki azonnal hívta a mentőket. A hangos szirénázásra a nő élettársa is felfigyelt, és amikor látta, hogy a tűzoltók, a mentők és a rendőrök az erdőbe sietnek, elindult ő is felfelé.

Az asszony családja összeomlott

Ekkor szembesült a borzalmas tragédiával: élettársáért, Ildikóért igyekeztek a megmentők, de akkor már nem élt. Ildikó családja a tragédia után összeomlott. Képtelenek voltak felfogni, hogy megtörténhet egy ilyen eset.

Nagyon sokat szenvedett

„Eleinte minden nap jártunk be hozzá kettesével, de a legvégén már így sem lehetett. Én mindig akkor kerültem sorra, amikor altatták, így akkor kommunikáltam vele utoljára, amikor az erdőben rátaláltam. Nem gondoltam, hogy az lesz az utolsó beszélgetésünk” – ezt már a másik áldozat testvére mondta a baleset után Árki Károly.

Egy hónapig feküdt a kórházban

Az 57 éves férfi egy hónapig feküdt a kórházban, amikor összeomlott a keringése. Az orvosoknak egyszer sikerült újraéleszteniük a férfit, de másodjára már nem. Szeptember 25-én meghalt.

A karám ajtón szabadult ki

Az erdő mellett, egy lekerített részen tartotta állatait egy itt élő gazda, 19 juhot, köztük a merinói kost, valamint három borjút. A tragédiát megelőző napon az állatok kiszabadultak, mégpedig a karám nyitott kapuján. A jó állapotban lévő, erős drótkerítés miatt ezt máshol nem tudták volna megtenni.

Az áldozatok lábára támadt a kos

A vádiratból és a bíróság ítéletéből egyaránt kiderül, a kos mindkét esetben először az áldozatok lábára támadt, majd mikor azok elestek, a földön tovább öklelte őket. Ezek okozták a halálos sebesüléseket.

Címlapfotó: Pixabay.