Az újpesti gyerekgyilkosság hatalmas felháborodást váltott ki a maga idejében. Az alkoholista gyerekgyilkos a liftben támadta meg a hazafelé tartó kisfiút, majd a panelház tetején megölte. Másnap már el is fogták, aztán halálra ítélték. Újranyitottuk a döbbenetes ügy aktáját.

Iskolából tartott hazafelé a kisfiú

1982 januárjában egy újpesti panelházban történt gyerekgyilkosság rázta meg az országot. Bencsik László Tibor a nyolcéves Tamást ölte meg, miután az iskolából hazafelé igyekvő kisfiút leszólította az utcán. Pár év leforgása alatt ez volt a harmadik gyerekgyilkosság akkor a fővárosban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Minden szülő halálra rémült

Az újpesti Rózsa utcai lakótelepen lakók életét alaposan felbolygatta a bűncselekmény. Hosszú ideig a gyerekeket kézen­fogva kísérték a szülők az iskolába, és sötétedés után még a lépcsőházba sem engedték ki őket. Pedig akkoriban nem volt ördögtől való, ha a gyerekek szülői felügyelet nélkül játszottak a lakóhelyük közelében.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Várótermekben csövezett

A 32 éves Bencsik László Tibor a BKV-nál dolgozott, ahonnan nem sokkal a bűncselekmény előtt lépett ki. Várótermekben töltötte az éjszakáit, nappal pedig a fővárosban csavargott. Január 26-án céltalanul lődörgött Újpesten, és úgy döntött, nővel vagy férfival, de valakivel kapcsolatot létesít.

A liftben támadt rá Tamásra

Négy óra tájban pillantotta meg az iskolából hazatérő Tamást. A kisfiú után ment a Rózsa utcai bérházba, együtt szálltak a liftbe. Ott Bencsik leütötte a gyereket és a tizenegyedik emeletre, vagyis a tetőre vitte, ahol ocsmány módon bántalmazta. Amikor a kisfiú eszméletre tért és menekülni próbált, megfojtotta. A gyilkost a rendőrség a következő napon tartóztatta le a kecskeméti vasútállomáson.

Enyhe ítélet?

A Fővárosi Bíróság júliusban életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a büntetett előéletű Bencsiket. Az ítélet ellen az ügyész halálbüntetésért, a vádlott és védője felmentésért, illetve az enyhítéséért fellebbezett, és mint az a gyakorlatban általában működött, másodfokon az ügyész szava számított jobban.

Az ilyen embertől védeni kell a társadalmat

A Legfelsőbb Bíróság ugyanis a legsúlyosabb bűntetést szabta ki, vagyis halálra ítélte Bencsik László Tibort. Az indoklás szerint a vádlott addigi életmódja alapján semmi remény sem volt arra, hogy megváltozzon, a társadalmat pedig védeni kell az ilyen embertől. Bencsik kegyelmet kért, de ezt az Elnöki Tanács elutasította.

Az anya nem bírta elviselni a fia hiányát

Az újpesti gyerekgyilkos pár napig „élvezhette” csak az 1983-as esztendőt, mert január 3-án hajnalban felakasztották Budapesten. A Kékvillogó információi szerint a nyolcéves kisfiú halála annyira megrázta a családot, hogy Tamás édesanyja a történtek után pár évvel öngyilkosságot követett el.

A kölyökképű gyerekgyilkos

Két másik kegyetlen gyermekgyilkosság is borzolta a kedélyeket ebben az időszakban Budapesten. Fónay Márta színésznő Miskei Imre nevű fogadott fia csalt el egy iskolába igyekvő kislányt, majd a lebukástól való félelmében brutálisan megölte a Halászbástyánál. A kölyökképű Miskeire tíz napig vadásztak, mire sikerült elfogni. A férfit halálra ítélték és kivégezték, az esetről itt írtunk bővebben.

A hárshegyi rém

Egy Molnár Henrik László nevű, többszörösen büntetett előéletű férfi 1979 áprilisában az Úttörővasút hárshegyi állomásánál megszúrt két gyereket. Egyikük azonnal meghalt, másikuk pedig csak annak köszönhette az életét, hogy halottnak tettette magát. Molnár önként sétált be a rendőrségre feladni magát. Őt is halálra ítélték és kivégezték. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ezek is érdekelhetnek

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu-grafika