Fónay Márta színésznő fogadott fia szexuális indítéktól vezérelve csalt el egy iskolába igyekvő kislányt, majd a lebukástól való félelmében brutálisan megölte. Tíz napig vadásztak rá, mire elfogták. A hetvenes években nem volt kérdés, hogy a büntetése: halál. Pár éven belül még két, hasonlóan felkavaró gyerekgyilkosság történt Budapesten.

Egy csomagot vinni az iskolába

„Szeptember 17-re virradóra a Halászbástya környékén, a Schulek Frigyes lépcső egyik tavernájában húzta meg magát a gyilkos, reggel fél nyolckor körülnézett búvóhelyén. Ekkor igyekezett az iskolába M. Katalin. Miskei, amikor meglátta a kislányt, elhatározta, hogy fajtalankodik vele. Odalépett hozzá, rendőrtisztnek adta ki magát, és kérte a gyermeket, menjen vele, mert egy csomagot kellene elvinnie az iskolába” – számolt be a sajtó 1976-ban egy kislány megölésének előzményeiről. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Aljas és kegyetlen

M. Katalint a kölyökképű Miskei Imre ölte meg, akit végül különösen kegyetlen módon, aljas indokból elkövetett emberölés miatt ítéltek halálra, majd akasztottak fel 1977 márciusában. Ekkor mindössze három hónapja töltötte be a 26. életévét.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem állt le

A Magyar Rendőr cimű rendőrségi folyóirat „Gyermek az áldozat” című cikkében öt olyan tanút említett, akik azon a reggelen látták a később meggyilkolt kislányt. Egyikük vallomása a lap szerint felért egy koronatanúéval. Miskei egyébként már korábban erőszakoskodott gyerekekkel, Katalin megölése után pedig nőket támadott meg.

Félt, hogy lebukik

A férfi azért ölte meg Katalint, mert a rémült gyerek kiabálni kezdett, amikor szexuális szándékkal közeledett felé. A tettes téglával fejbe ütötte, majd a nála lévő tőrkéssel agyonszúrta a gyereket.

Nem maradhatott bűntetlenül

Érdekesség, hogy a kisfiús arcú Miskeinek vörösre volt festve a haja, amikor elkapták. Nyilvánvalóan ezzel akarta álcázni magát, de az igazság az, hogy az akkori rendszerben egy ilyen brutális gyerekgyilkosság nem maradhatott megtorlatlanul. A tettest másfél hétig keresték, majd a lakossági bejelentések segítségével elkapták. A Magyar Rendőr kiemelte, hogy a tettest rövid időn belül sikerült elfogni, ami ilyen jellegű bűncselekményeknél csak több eset után szokott megtörténni.

Fiaként szerette a színésznő

Miskei gyerekkoráról nem sokat tudni, de az bizonyos, hogy már kisfiúként is erőszakos, agresszív gyerekként tartották számon. A kis Miskei a szüleivel élt Budán, egy Csalogány utcai bérházban. A szomszédban élő Jászai Mari-díjas színésznő, Fónay Márta is a kegyeibe fogadta, fiaként szerette. A színésznő haláláig nem tudta kiheverni, hogy gyilkost fogadott az otthonába.

A hárshegyi gyilkos

Két másik kegyetlen gyermekgyilkosság is borzolta a kedélyeket ebben az időszakban Budapesten. Egy Molnár Henrik László nevű, többszörösen büntetett előéletű férfi 1979 áprilisában az Úttörővasút hárshegyi állomásánál szexuális indítéktól vezérelve megszúrt két gyereket. Egyikük azonnal meghalt, másikuk pedig csak annak köszönhette az életét, hogy halottnak tettette magát. A tettest még abban az évben halálra ítélték és kivégezték.

Leszólította az utcán

1982 januárjában pedig egy újpesti panelházban történt gyermekgyilkosság miatt szörnyülködött az ország. Bencsik László Tibor a nyolcéves Tamást ölte meg, miután az iskolából hazafelé igyekvő kisfiút leszólította az utcán. Bencsiket első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és enyhítésért fellebbezett. Az ügyész azonban súlyosbítást kért, és a férfit halálra ítélték, kivégezték. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mégtöbb ilyen Újranyitott aktát akarok olvasni!

Kiemelt kép: Fónay Márta az Isten hozta, őrnagy úr című filmben