Katalint álmában érhette a végzetes támadás. Gyerekei életét az menthette meg, hogy semmit sem vettek észre abból, ami a lakásban történt. A férj és egy ittas vezetésért lekapcsolt férfi is gyanús volt, egy fiatal pap pedig szóbeszéd tárgya lett. Újranyitottuk egy különös rózsadombi bűncselekmény aktáját.

Piros pizsamában, véres ágyban

„A mama nem akar felkelni” – mondta nagymamájának a telefonban Asztalos Tiborné, Katalin egyik gyereke. A 27 éves nő holttestét a nagymama által segítségül hívott szomszéd fedezte fel. A látvány borzalmas volt: a kétgyerekes családanya vértől vörös pizsamában, szétvert fejjel feküdt az ágyban 1990. január 17-én reggel, Budapesten a rózsadombi házukban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A fürdőszobaablakon át támadt a gyilkos

A boncolás során kiderült, hogy Katalint többször fejbe vágták, de utána még párnával is fojtogatták. A gyilkos a fürdőszobaablakon át jutott be a lakásba, ahol a mosógépen keresztül „ért földet”. A gyilkossággal kezdte, utána pedig arany és ezüst ékszerekkel, egy rádiós ébresztőórával, valamint az áldozat és a gyerekek okmányaival együtt elmenekült a bejárati ajtón keresztül.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ennek köszönhette életét a két gyerek

Minden jel arra mutatott, hogy itt bizony egyértelműen betöréses rablógyilkosság történt. A két gyereknek az volt a szerencséje, hogy semmit sem vettek észre a történtekből, hiszen ha felbukkantak volna, amikor a tettes a lakásban tevékenykedik, valószínűleg velük is végez az elkövető, hogy ne legyen szemtanú.

A férj vagy egy szerető?

A nyomozók elsősorban a megölt asszony férjére voltak kíváncsiak, akivel már nem éltek együtt. Az akkor már Tatabányán élő férfinek azonban betonbiztos alibit igazolt a barátnője. Az is felmerült, hogy talán szeretője volt a két gyerekét egyedül nevelő asszonynak, de soha senki nem látta idegen férfival. Aztán jött a vallásos vonal.

Viszony a fiatal gyóntató pappal?

A családanya rendszeresen járt templomba, de a szomszédok szerint őt is látogatta egy gyóntató pap, akivel a pletykák szerint viszonyuk is volt. A fiatal pap tette volna el láb alól Katalint? A ferences rendházban, ahová a nő járt, a szerzetes nem ismerte fel a képen az áldozatot, rendtársainak pedig nem volt hajlandó megmutatni, hiszen a gyónási titok miatt úgysem mondhattak volna semmit a nyomozóknak.

Szent és sérthetetlen titok

A gyónási titok a leginkább védett titok a világon, amely a gyónót és a gyónás szentségét egyaránt védi. A pap keze meg van kötve, hiszen a gyónási titok szent és sért­hetetlen. A zsaruk végül elvetették ezt a szálat, miután semmilyen bizonyíték nem erősítette meg, a nem hivatalos adatgyűjtésre pedig nem kaptak engedélyt a bíróságtól.

Árulkodó nyomok a sörös dobozon

Tízenöt évvel a történtek után úgy tűnt, megvan a tettes. Még 2000. április 14-én egy bicskei férfit ittas vezetés miatt rabosítottak, ezért ujjnyomatot vettek tőle. Jó kérdés, mire kellett várni, de öt évvel később tartóztatták le, mert a korábbi rabosítás során rögzített ujjnyom megegyezett a meggyilkolt nő lakásában, egy osztrák márkájú sör dobozán talált lenyomattal.

Megbukott, mégsem lehetett ő a gyilkos

A férfi azt állította, nemhogy Katalint nem ismerte, de Budapesten sincsenek ismerősei, majd vállalta a hazugságvizsgálatot is. Utóbbin viszont megbukott, de hiába, mert a DNS-e nem egyezett a gyilkos által a tetthelyen hagyott hajszálakkal, szaggal és DNS-sel.

Hogyan került a sör a lakásba?

Máig rejtély, hogyan kerülhetett az ujjnyoma az osztrák márkájú sörös dobozra, amelyet a helyszínen találtak. Katalin édesanyja még arra is emlékezett, hogy a sört Bécsből hozták a lányának, aztán az üres dobozt a gyerekeknek adták oda, hogy játszanak vele. Ilyen márkájú sört azonban Magyarországon, abban a helyi boltban is lehetett kapni, ahová Katalin is járt. Lehet, hogy ott került a bicskei férfi kezébe, majd Katalin később megvette és hazavitte?

A dobozt már kidobták

Ez is egy lehetőség, bár a kétgyermekes anya a boltosok szerint soha nem vásárolt náluk alkoholt. A szakértők meg tudták volna állapítani, hogy az a bizonyos doboz Ausztriából vagy itthonról származik, de a dobozt a gyilkosság után nem foglalták le, hanem minden bizonnyal kidobták. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Száradó ruhák a radiátoron

Újra előkerült Katalin férje is, akinek barátnője korábban biztos alibit igazolt. A volt barátnő ekkor már nem élt együtt a férfivel, valószínűleg ezért szolgált új információval a nyomozóknak. Azt mondta, volt párja a gyilkosság előtt nem, aztán viszont egyre jobban ivott. A történtek után néhány nappal pedig azokat a ruhákat szárította a radiátoron, amiket a gyilkosság napján viselt. Katalin gyilkosa 33 éve, a mai napig ismeretlen. Kérek még ilyen újranyitott aktát! Kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu grafika