Az emberek nagylelkűségének köszönhetően hamarosan új életet kezdhet az a család, amelynek Miskolcon égett le a háza szilveszterkor egy elszabadult tűzijáték miatt.

Így történt

Ahogy a Kékvillogó.hu hírportálon beszámoltunk róla, december 31-én este fél nyolc körül kigyulladt egy tízemeletes társasház harmadik emeleti lakása a miskolci Középszer utcában, miután az erkélyen landolt tűzijáték miatt kigyulladt az épület. A tűzoltók rövid időn belül megfékezték a lángokat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Füstmérgezést kaptak

A lakástűz miatt összesen negyven embernek kellett elhagynia az otthonát, közülük öten füstmérgezés miatt kórházba kerültek. Az rtl.hu szerint a kigyulladt lakásban egy háromgyerekes édesanya élt, de ő és a család nem volt otthon a baleset idején, és mindenük odalett, a lakás pedig az alatta lévővel együtt lakhatatlanná vált.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sokan segítenek

Az eset után egy szervezet gyűjtést indított nekik, és az édesanya most azt nyilatkozta az RTL-nek, hogy nagyon sok segítséget kaptak a jólelkű adományozóktól.

Szükséglakásban élnek

Folyamatosan csörög a telefonom fantasztikus az emberek szeretete és adakozása – mondta az asszony, aki egy szükséglakást is kapott a miskolci önkormányzattól, és annak berendezését egy bútorüzlet tulajdonosa ingyen vállalta. A rendőrség szerint egy 16 éves fiú indíthatta az eltévedt tűzijátékot, akit közveszély okozásával gyanúsítanak.

Öt ember került kórházba

A rakéték egy harmadik emeleti lakásnál csapódtak be, a lakásban azonban éppen nem tartózkodott senki. „Egy hatalmas nagy durranást hallottam. Kinéztem az ablakon és akkor láttam, hogy itten már füstöl” – így emlékezett vissza még mindig sokkos állapotban a szilveszter éjszakára az az idős nő, aki alatt két emelettel gyulladt ki a lakás.

Az életéért futott

A becsapódást a környéken mindenki hallotta. „Kijöttem az előszobába és akkor verték az ajtót, hogy jöjjön ki, jöjjön ki, jöjjön ki….hát én szívbajt kaptam majdnem” – idézte fel. Az idős asszony ezután már az életéért futott, hátrahagyott mindent, és rossz látásával a sötét lépcsőházban futott le a lépcsőn. A nőnek egy rendőr adott kabátot, hogy átvészelje a hideg éjszakát.

Hallotta, ahogy pattog a tűz

A korom és a füst a szellőzőn keresztül még a kilencedik emeletre is feljutott. „Telefonáltak fel, hogy tűz van… és akkor kimentem, felhúztam az erkélyen a redőnyt, akkor láttam, hogy a csóva megy kifele az ablakon a lángcsóva, vissza leengedtem a redőnyt és bejöttem, mert hallottam, hogy pattog a tűz” – ezt már egy másik lakó mondta.

Hatalmasak a károk

A tűzoltókat többen is riasztották a környéken, szemtanúk szerint a fiatalok még akkor sem hagyták abba a tűzijátékozást, amikor a lángokat próbálták megfékezni. A tűz miatt több lakásban is hatalmasak a károk, van amelyik lakhatatlanná vált. A rendőrség még aznap elfogta a tüzet okozó fiatalt a 16 éves tinit gondatlan közveszély okozással gyanúsítják.

Rengeteg alkalommal kell vonulniuk

Szilveszter éjjel 20 és 50 között alakul a tűzijátékok miatt keletkező tüzek száma országszerte. A legtöbbször csak kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul néhány többmilliós kárral járó nagy tűz is. A leggyakrabban fenyők, tuják, kukák, gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre, vagy autó alá repül és ott okoz tüzet. Szilveszter éjjel az év többi napjához hasonlóan 2000 tűzoltó van készenlétben 500 járművel. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az RTL riportja:

Kiemelt kép: Kiégett panellakás – Forrás: RTL