Amint arról a Kékvillogó is beszámolt elhunyt a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt barlangi búvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja volt, akit a szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés alatt ért baleset. Mede Márton holttestét kedden este találták meg, azóta felszínre hozták, ennek kapcsán közleményt adott ki a TEK.

Rendkívüli körülmények

A jósvafői Kossuth-barlangban 2022. április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között zajlott – számolt be közleményben a TEK. A művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kapcsolódó:

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A TEK főigazgatója mindenkinek megköszönte

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János r. altábornagy köszönetét fejezi ki minden, a mentésben résztvevő szervezetnek és közreműködőnek, számolt be róla a Bors.

A mentésben résztvevő szervezetek:

– Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
– Amphora Búvár Klub
– Magyar Barlangi Mentőszolgálat
– Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesülete
– Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat
– Pest Megyei Kutató – Mentő Szolgálat
– Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat
– Speleo Roznava (SK) barlangi mentői
– Nova-Alpin Kft.
– Geogold Kárpátia Kft.
– Budapesti Műszaki Egyetem
– Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar, Kőolaj és Földgáz Intézet
– Miskolci Egyetem Geofizikai Tanszék
– Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt.
– Rotaqua Kft.
– Rotary Fúrási Zrt.
– Geoinform Kft.
– Szathmáry Zsolt – Havária Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesület

A Kossuth-barlang belülről

Forrás: youtube.com

Családja is a helyszínre ment

Amint arról portálunk is beszámolt Mede Márton halálát egy iszapömlés okozta, kollégái sokáig reménykedtek benne, hogy egy légrésben sikerült meghúznia magát, de végül holtan találták meg a víz alatt. A búvár felesége férje eltűnése óta a kisfiával a helyszínen van.

A felesége összetört

„Szegény Kata, alig volt hajlandó tágítani a barlang bejáratól, amíg be nem bizonyosodott, hogy a férje sajnos meghalt. A gyermeke is vele volt, a hátára kötve. Végig reménykedtek, most érthetően összetörtek” – mondta a Borsnak egy neve elhallgatását kérő barlangász.

A Hableánynál is segített

Mede Mártont a teljes magyar búvártársadalom gyászolja. A 2019. május 29-én bekövetkezett budapesti hajókatasztrófa után részt vett a Hableány mentésében is. Ő maga is több holttestet hozott fel a folyómederben heverő roncsból, amely a különösen veszélyes feladatok közé tartozik. Tettével a dél-koreai búvárok tiszteletét is kivívta a magyar hős.

Búcsúzik a katasztrófavédelem

„A mi hősünk. Küzdött. Nem adta fel. Csak egy megoldás létezett számára, az, hogy kijut, az, hogy túléli. Az utolsó lélegzetvételig. Így érdemes élni, csakis így” – így búcsúzik a az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az elhunyt búvártól.

Mede Márton

Forrás: OKF

Tűzoltóként is dolgozott

A 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóbúvára volt. 2008. május 16-án került a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Speciális Mentési Parancsnokság állományába búvárként, de beosztott tűzoltói feladatokat is ellátott.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Mede Márton – Forrás: OKF