Szívszorító szavakkal búcsúzik az Országos Katasztrófavédelem attól a búvártól, aki vasárnap tűnt el az Aggteleki Nemzeti Park területén lévő Kossuth-barlangban. Mede Márton 42 éves volt, halála megrendítette kollégáit.

Búcsúzik a katasztrófavédelem

„A mi hősünk. Küzdött. Nem adta fel. Csak egy megoldás létezett számára, az, hogy kijut, az, hogy túléli. Az utolsó lélegzetvételig. Így érdemes élni, csakis így” – így búcsúzik a az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az elhunyt búvártól, Mede Mártontól. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Merülés közben tűnt el

Ő az a búvár, aki vasárnap 5 társával együtt lemerült a jósvafői Kossuth-barlangban és eltűnt. Azóta  50 ember kereste, végül tegnap megtalálták a holttestét.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ismeretlen járatba ment be

Mede Márton többször merült már a Kossuth-barlangban. A jelenlegi információk szerint egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset. 

Baleset történt

Hatan vettek részt az merülésben, közvetlenül mögötte is ment egy biztosító búvár, de hirtelen beszakadt a járat és eltűnt a semmibe. A biztosító egyszerűen nem tudott mit tenni, tovább nem maradhatott lent, a felszínre kellett jönnie segítségért.

Így néz ki a Kossuth-barlang belülről

Forrás: youtube.com

Tűzoltóként is dolgozott

A 42 éves Mede Márton tűzoltó főtőrzsőrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóbúvára volt. 2008. május 16-án került a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Speciális Mentési Parancsnokság állományába búvárként, de beosztott tűzoltói feladatokat is ellátott.

Bátor és rátermett volt

„Számos nagy tűz-, illetve káreset felszámolásában bizonyította bátorságát, rátermettségét. Szakmáját kiválóan ismerte, az egyik legtapasztaltabb búvár volt az állományban” – írja közleményében a OKF.

Gyakorlott barlangi kutató volt

„Szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozott, e területen is nagy gyakorlatot szerzett. Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint hazánkban mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában”.

Példamutatóan dolgozott

„Képzett, magabiztos, aktív közösségi életet élő, jó kedélyű, igazi kolléga volt. Munkáját mindenkor nagy hivatástudattal és szorgalommal, a tűzoltóság iránti lojalitással végezte. Szolgálati évei alatt megszerzett tapasztalatával segítette az újonnan felszerelő búvárok beilleszkedését, nagyban hozzájárulva szakmai fejlődésükhöz. Szolgálaton kívül is lehetett rá számítani. Példamutató munkájával, segítőkészségével sokak tiszteletét, barátságát vívta ki” – így emlékeznek rá kollégái.

A Hableány kutatásában is részt vett

„Kiemelkedő munkája elismeréseként több alkalommal részesült elismerésben. A Tájékozódási Búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett hazánknak, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki”. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Mede Márton – Forrás: OKF