Kollégája és közeli barátja talált rá kedd éjszaka a Kossuth-barlangban a vasárnap eltűnt kutatóbúvár holttestére. A szakemberek végig bíztak benne, hogy a tapasztalt Mede Mártonnak sikerült egy légrésben meghúznia magát, hiszen tudták, amennyiben víz alatt van, nem élhette túl a balesetet.

Eltűnt a barlangban

Múlt vasárnap merült le Mede Márton a jósvafői Kossuth-barlangban 5 társával együtt. A kutatóbúvár azonban egy víz alatti szakaszban nem tért vissza a biztosítását végző társához. Azonnal elkezdték keresni, 50-en keresték az Országos Katasztrófavédelem munkatársát. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Gyászol a katasztrófavédelem

„A mi hősünk. Küzdött. Nem adta fel. Csak egy megoldás létezett számára, az, hogy kijut, az, hogy túléli. Az utolsó lélegzetvételig. Így érdemes élni, csakis így” – ezekkel a szavakkal búcsúzott a katasztrófavédelem egyik legbátrabb és legtapasztaltabb kollégájától a Facebookon.

Reménykedtek a társai

Márton társai reménykedtek abba, hogy hogy az eltűnt bajtársuknak sikerült egy légrésbe érnie. Tudták, hogy minden perc számít, hiszen a légzőpalack csak korlátozott időre biztosítja az oxigént.

Barátja találta meg

A felkutatására érkező szakembereknek rossz látási viszonyok között kellett dolgozniuk. Márton holttestét végül kedd éjszaka egyik barátja találta meg. Nem csak kitapogatta vagy műszerek segítségével akadt rá, hanem látta is, hogy a kutatóbúvár sajnos nem élte túl a balesetet.

Felesége is a helyszínen volt

A balesetet a födémrész beomlása okozta, a búvár ezért nem tudott kijönni. Márton eltűnése után felesége azonnal a helyszínre ment. A búvárt most szerelme és kisfia is gyászolja.

Mede Márton, az elhunyt búvár

Forrás: OKF

Kockázatos felhozni a holttestet

A Márton keresésében részt vevő búvárok videófelvételeket készítettek. Azok kiértékelése után a mentésbe bekapcsolódott Terrorelhárító Központ és búvármentők döntik majd el, hogy felhozzák-e Márton testét a mélyből. Mindenképpen szeretnék megadni a családnak a lehetőséget szerettük illő eltemetésére, de mérlegelniük kell a kockázatokat.

Egy buborék is okozhatta a tragédiát

Nagy Gábor barlangi oktató a Borsnak azt mondta, az adott terület az egyik legveszélyesebb Magyarországon, de Mede Márton az egyik legnagyobb tapasztalattal bíró búvárként pontosan tudta, hogy milyen helyzetben hogyan kell eljárnia. Már bebizonyosodott, hogy a tragédiát agyagomlás okozta, amit akár a búvár által kilélegzett levegő által vert buborékok is okozhattak.

Nagyon szűkek a járatok

Az oktató arról is beszélt, hogy a területen igen szűkek a járatok, egy 90 kilónál testesebb búvárnak nem is ajánlott lemennie, mert könnyen beszorulhat. Az úszás mellett kizárólag kúszva és mászva lehet ott közlekedni a víz alatt.

Történt már tragédia ebben a barlangban

Nem ez az első halálos baleset a Kossuth-barlangban. Mintegy két évtizeddel ezelőtt egy férfi engedély nélkül ment le a föld alatti üregbe, mert azt gondolta, az amatőr ismeretei elegendők az általa tervezett túra biztonságos teljesítéséhez. Tévedett, a barlangi mentők csak a holttestét tudták a felszínre hozni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nézz be a Kossuth-barlangba

Kiemelt kép: Kossuth-barlang – Forrás: youtube.com