A Debreceni Járási Ügyészség nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki az idős emberek gondozására szánt pénzt saját magára fordította. A vád szerint a Debrecenben működő gondozóház irányításáért felelős férfi az áldozatainak 2.500.000 és 2.000.000 forint kárt okozott, ami nem térült meg.

Szociális egyesület képviselője sikkasztott

A vádirat megállapítja, hogy sikkasztás miatt indítottak eljárást egy debreceni székhelyű, szociális szolgáltatásokkal foglalkozó egyesület egyik képviselőjével szemben, aki egy debreceni gondozóház irányításáért és vezetéséért volt felelős. A vád szerint a férfi a rábízott pénzt saját céljára használta fel. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Debreceni gondozóház vezetője csalta el a pénzeket

Havonta fizettek a gondozásért

A gondozóházban élő rászorulóknak a hozzátartozóik havonta fizették meg a gondozási díjat, de a szociális intézményben arra is volt lehetőség, hogy külön befizetés ellenében az idős emberek önálló apartmant használjanak. A gondozóház vezetője ezekre a külön befizetésekre csapott le.

Két áldozatát is átverte

2018 októberében és decemberében a két megkopasztott áldozat hozzátartozója megállapodott az egyesület képviselőjével, miszerint 2.500.000, illetőleg 2.000.000 forintot adtak át a férfinak azért, hogy a gondozóház életük végéig biztosítsa a rászorulóknak az intézményben kialakított külön apartman használatát.

Átvette a pénzt

Az intézet vezetője átvette áldozataitól a milliós pénzeket, azonban az összeget nem fizette be a pénztárába, hanem inkább saját magára költötte el. A sikkasztással 2.500.000 és 2.000.000 forint kárt okozott a férfi az áldozatainak, ami a mai napig nem térült meg.

Kérték a kár megtérítését

Miután a csaló férfi elsikkasztotta a pénzt, az áldozatok a Debreceni Rendőrkapitányság által lefolytatott nyomozás során kérték a kár megtérítését, ezért polgári jogi igényt terjesztettek elő.

Meghamisította a dokumentumokat

A gondozóház vezetője ezenfelül több helyen is meghamisította az egyesület létrehozásához szükséges dokumentumokat, azokat mások nevében írta alá. Ezt követően a meghamisított okiratokat egy ügyvédi irodán keresztül benyújtotta az illetékes bírósághoz, hogy vegyék nyilvántartásba az egyesületet. Az ügyintéző ügyvédnek egyébként nem volt tudomása az okirat-hamisításról.

Ez is érdekelhet

Ez lehet a büntetése

A vádhatóság a férfival szemben két rendbeli nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Az ügyészség büntetővégzés meghozatala mellett azt indítványozta, hogy a vádlottal szemben szabjanak ki felfüggesztett börtönbüntetést. A bíróságot továbbá arra kérték, hogy az áldozatok által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálják el. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay