Egyre több olyan spontán elkészített emlékhelyet találnak a Duna partján, amit a szórásos temetés után alakítanak ki az elhunyt családtagok a folyó mellett. A dunaújvárosi „illegális temetőről” is megoszlanak a vélemények, sokak szerint „nem normális dolog”, ami itt történik. Magyarországon jelenleg az urnás temetések aránya 70 százalékos, ez az arány a fővárosban már 95 százalék.

Kegyeleti okok

Kegyeleti okokból senki sem meri felszámolni a Duna partján kialakított „illegális temetőt” Dunaújvárosban. A városban és a környéken egyre többen kérik, hogy hamvaikat szórják a folyóba, majd a hozzátartozók engedély nélkül helyeznek el a vízparton emléktáblákat, kisebb kopjafákat az egykori kompkikötő közelében. A spontán kialakított sírkert közelében köt ki egyébként az a hajó is, amiről a szórásos temetéseket végzik. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A hamvak elhelyezésével foglalkoznak

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság korábban arra az álláspontra helyezkedett, hogy a hamvak Dunában szórására vonatkozó vagyonkezelői hozzájárulások csupán a hamvak elhelyezésére vonatkoznak, a kegyhelyek, emlékhelyek kialakítására nem terjednek ki.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Letaglózó látvány

A helyiek között is megoszlanak a vélemények. Volt, aki úgy fogalmazott, hogy „némelyik kegyhely úgy néz ki, mint egy gyereksír”. Többen pedig arról beszéltek, hogy ez a környék kedvelt kirándulóhely, ahova gyerekekkel járnak a családok. napjainkban már inkább letaglózó a látvány, mint szép.

„Nem normális dolog”

Egy megkérdezett az út szélén elhelyezett keresztekhez hasonlítja a dunaújvárosi illegális sírkertet, de megjegyzi, hogy „azoknak legalább annyi értelme van, hogy elrettentenek”. Véleménye szerint azonban a kompkikötő melletti emlékhely „nem normális dolog, hisz ez a Duna-part”, ugyanakkor azt is megérti, hogy egyesek anyagi megfontolásból döntenek a szokatlan megoldás mellett, írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

„A családi fészek nem temető!”

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a temetkezési szervezetek közös kampányt indítanak, amiben bemutatják, hogy milyen hatásai lehetnek, ha a temető helyett otthon helyezik el az urnákat. Évről évre 2-4 százalékkal nő ugyanis az urnás temetések aránya Magyarországon, azonban sokak számára nincs megfelelő tájékoztatás arról, hogy milyen kihívásokat jelent a hamvak otthoni elhelyezése – írta közös közleményében az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete, a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete, a Magyarországi Krematóriumok Szövetsége és a Magyar Temetkezési Kellékgyártók Egyesülete. 

Közös búcsú

„A családi fészek nem temető!” – írták közleményükben. Indoklásuk szerint a hazaszállított, majd otthon tartott hamvak esetében előfordulhat, hogy ez a megoldás nem nyújtja a közös búcsú átélésének „élményét”, ellentétben a hagyományos szertartásokkal. Azt is írták, hogy az urna otthoni tárolása „veszélyeztetheti a közeli hozzátartozók jogát a kegyeletgyakorlásra és az elhunyt emlékének tiszteletben tartására”. Szerintük a méltó és tiszteletteljes elbúcsúzás fontos része az egészséges gyász folyamatának.

Temetőkben kampányolnak

Edukációs, tájékoztató kampányuknak része, hogy a temetőkben több tízezer nyomtatott tájékoztató kiadványt helyeznek el, létrehoznak egy kérdéssel foglalkozó honlapot, illetve médiamegjelenésekkel hívnák fel arra figyelmet, hogy milyen segítség áll rendelkezésre a kegyeleti kérdésekben való tájékozódáshoz.

A fővárosban szinte csak urnás temetés van

Magyarországon jelenleg az urnás temetések aránya 70 százalékos. Ennél is magasabb ez az arány a fővárosban, ahol már 95 százalék, de a megyei jogú városokban is bőven átlagon felül van.

Nagyot drágult a temetés

A KSH adatai alapján az elmúlt öt évben megközelítőleg 60 százalékkal drágult a koporsós és az urnás temetés ára is. Egy koporsós temetés minimum 325 ezer forintba kerül, a hamvasztásosért átlagosan 93 ezer forinttal kevesebbet kértek 2022-ben – derült ki a májusi adatokból. Az árakat legutóbb az energiaárak emelkedése befolyásolta. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció